Drugi, pierwszy i trzeci wyraz ciągu arytmetycznego
Sylwia: Drugi, pierwszy i trzeci wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy rożnej od zera są w podanej
kolejności kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu.
17 kwi 19:10
ICSP: a
1 − r , a
1 , a
1 + r − tworzą ciąg geometryczny:
a
12 = (a
1 − r)(a
1 + r)
r
2 = 0
r = 0
17 kwi 19:13
justin:
gdy r=0 ciąg stały
to q=1
17 kwi 21:14
wredulus_pospolitus:
ICPS ... winno być:
a1 + r , a1 , a1 + 2r to ciąg geometryczny
albo analogicznie:
a2 , a2 − r , a2 + r to ciąg geometryczny
a22 − 2a2r + r2 = a22 + a2r −−−> r(r − 3a2) = 0 −−−> r = 3a2
czyli
q = −2
17 kwi 22:16
ICSP: Faktycznie winno.
Trochę wstyd
17 kwi 22:18