geometria analityczna
Kuba: Wyznacz równanie okręgu wpisanego w trójkąt ABC,
którego wierzchołki mają współrzędne A=(−2,4) , B=(6,−4) , C=(5,3).
17 kwi 15:14
6latek:

2) srodek okregu wpisanego w trojkat lezy na przcieciu sie dwusiecznych trojkata
(wystarczy wyznaczyc rownania dwoch dwusiecznych i obliczyc ich punkt przciecia
17 kwi 15:23
6latek: sprawdzic czy ten Δ nie bedzie czasami rownoramienny
jesli tak to jedna dwusieczna juz bedziesz mial (bedzie to wysokosc opuszczona z wierzcholka C
na bok AB
|AB|= 8√2
|AC|=√50
|BC|=√50 jest rownoramienny
Teraz tylko napisz rownanie dwusiecznej kąta CAB np
17 kwi 16:54
och&ach:

1/ Oblicz długości boków oraz |DC|=h
P=24 Obwód L= 18
√2
| | 24 | | 4√2 | | 32 | |
to r= |
| ⇒ r= |
| to r2= |
| |
| | 9√2 | | 3 | | 9 | |
i D(2,0)
| | 5√2 | | 4 | |
|DS|=3√2−r ⇒ |DS|= |
| S dzieli wektor DC w stosunku k= |
| |
| | 3 | | 9 | |
| | 10 | | 4 | | 32 | |
o: ( x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
===================
17 kwi 17:03
och&ach:
Poprawiam zapisy
17 kwi 17:05