Granica
Grzegorz: Witam, mam pytanie czy poprawnie rozwiązałem to zadanie.
Lim x−>5 , x2 −4/(x−5)
Podstawiając 5 wychodzi 21/0 wiec liczę dalej
I rozwijam przykład
(x+2)(x−2)/(x−2)−3
Skracam x−2 i wychodzi −7/3
Poprawnie to wszystko wykonalem
17 kwi 15:16
6latek: A w życiu tak nie mozna
17 kwi 15:18
Grzegorz: To poprosiłbym o pomoc z tym przykladem
17 kwi 15:25
6latek: Tutaj pewnie nalezaloby zbadac granice przy x→5− i przy x→5+
17 kwi 15:30
Philips: mhmm...
| | x2−4 | | 21 | |
limx−>5+ |
| = |
| =+∞ |
| | x−5 | | 0+ | |
| | x2−4 | | 21 | |
limx−>5− |
| = |
| =−∞ |
| | x−5 | | 0− | |
17 kwi 15:43