help
dzonypieczony: Dane jest równanie x2+(m+2)x+6−m=0 . Wyznacz wzór funkcji f (m)
przyporządkowującej parametrowi m wartość sumy kwadratów dwóch różnych
pierwiastków tego równania. Wyznacz dziedzinę oraz zbiór wartości funkcji f .
witam mam problem e zrozumieniem tego zadania, dziedzine wynaczam dobrą (delta wieksza do zera)
ale nie wiem o co
chodzi dalej w tym zadaniu, próbowałem poprostu podstawić do wzoru na sume dwoch pierwiastkow i
wyszlo mi −m−2, myslalem że o tą
funkcję chodzi żeby wyznaczyć zbior wartości ale jednak nie bo powinna wyjść funkcja kwadratowa
pomóż ktoś dla polaka
17 kwi 14:58
ICSP: f(m) = x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 = ...
17 kwi 14:59
Philips:
17 kwi 15:00
dzonypieczony: suma kwadratow aha XXDXDD dobra jestem idiotą
17 kwi 15:01
dzonypieczony: zamowilem se juz okulary
17 kwi 15:02