stereometria
wz7475: Wiatm, czy mógłbym prosić sprawdzenie rozwiązania zadania?
https://drive.google.com/file/d/1SXfLISxTV4L0bfL_cAITvmWssXcLxTtr/view?usp=sharing
W sześcianie o krawędzi długości a zawarte są dwie sfery zewnętrznie styczne, przy aym ich
środki leżą na przekątnej sześcianu i każda z nich jest styczna przynaj mniej do trzech ścian
sześcianu. Oblicz promienie tych sfer, dla których suma ich pól powierzchni jest a)
największa, b) majmniejsza
Mila:
Wygląda, że w porządku.
1) Jeśli chodzi o przypadek (a) to największa suma pól będzie dla dużej kuli wpisanej w
sześcian
( kula ma być styczna do
co najmniej do trzech ścian , więc może być styczna do
wszystkich)
| | a | |
i jej promień jest równy rd= |
| a druga kula styczna do niej zewnętrznie i styczna do |
| | 2 | |
trzech
| | a(2−√3 | |
ścian sześcianu ma promień rm= |
| i tak Ci wyszło. |
| | 2 | |