Rozwiąż równanie
Marta: Rozwiąż równanie sin3 x + sinxcos2 x − 2 cos3 x = 0 dla x ∊ <π, 2π>
17 kwi 19:25
wredulus_pospolitus: zauważ, że:
sin3x + sinx*cos2x − 2cos3x = sinx(sin2x + cos2x) − 2cos3x = sinx − 2cos3x
17 kwi 19:32
Philips: twoje przekształcenia mało mówią
sin3x+sinxcos2x−2cos3x=0
sin3x−cos3x+cos2x(sinx−cosx)=0
(sinx−cosx)(sin2x+2cos2x+sinxcosx)=0
to w drugim nawiasie nei ma rozwiązania, więc zostaje tylko rozwiązac sinx−cosx=0
17 kwi 19:40
Marta: A jak otrzymałeś ten drugi nawias?
17 kwi 19:50
Philips: bardzo prosto
sin3xcos3x+cos2x(sinx−cosx)=0
(sinx−cosx)(sin2x+sinxcosx+cos2x)+cos2x(sinx−cosx)=0
(sinx−cosx)(sin2x+sinxcosx+cos2x+cos2x)=0
(sinx−cosx)(sin2x+sinxcosx+2cos2x)=0
17 kwi 19:51
Philips: tam w pierwszej linijce obliczeń powinno być sin3x−cos3 zamiast sin3xcos3x, ostatnio mi coś
na klawiaturze się dzieje i mi nei działa poprawnie '−', natomiast psrobuj sama dojśc, czemu
drugi nawias nie będzie miał tutaj rozwiązań
17 kwi 19:52
Marta: Dobrze, dziękuję
17 kwi 20:05