rownania macierzowe
bart: Witam mam dosyc duzy problem z rownaniem macierzowym prosze o wyjasnienie rozwiazania zadania:
|1 −1| + |−1 −2| X = |2 −1|
|2 0| | 0 2| |0 2|
Po przerzuceniu lewej macierzy na drugą stronę stale wychodzi mi zły wynik. Dodam jeszcze, ze
jest to
zadanie domowe z etrapez nr 5. Wynik to:
X= |1 −2|
|−1 1|
17 kwi 17:46
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz
17 kwi 17:53
Philips:
niech
A={{−1, −2}, {0, 2}}
B={{1, −1}, {2, 0}}
C={{2, −1}, {0, 2}}
X=(B−C)A−1={{1, 0}, {−2, 2}}{{−1, −1},{0,0.5}}={{1,−2},{−1,1}}
17 kwi 17:57
Philips: powalilem oznaczenia
17 kwi 18:01
bart: Ja to licze tak

|1 −1| + |−1 −2| X = |2 −1|
|2 0| | 0 2| |0 2|
|−1 −2 | |1 0| / | −1 −2 |
−1
| 0 2 | X = |0 −2| / | 0 2 |
dalej:
|A|= |−1 −2| <−−−− No i tutaj wychodzi wyznacznik −2, czyli wg tego bedzie −1/2 przed
wynikiem, a w wyniku tak nie ma.
|0 2|
17 kwi 18:28
bart: poprawka :
|A|= |−1 −2| = −2
|0 2|
17 kwi 18:30
Pytający:
A + BX = C
X = B−1(C − A)
bart, wyżej już (C − A) źle policzyłeś.
17 kwi 18:33
bart: no tak, ale wyznacznik |A| nadal wychodzi −1/2, a w poprawnej odpowiedzi jest po prostu 1
17 kwi 19:01
bart: przepraszam wyznacznik −2 czyli we wzorze na dopelnienie bedzie −1/2
17 kwi 19:04
bart: Cale zamieszanie, a wystarczylo dobry wynik pomnozyc * (−1/2), sory za klopot i dziekuje
wwzystkim za czas poswiecony na to zadanie. Pozdrawiam i zycze milego wieczoru
17 kwi 19:25
Philips: tutaj muj bląd, z rozpędu napisałem !=, oczywiście miałem na myśli '≠'
17 kwi 19:46
Philips: sory nie tutaj
17 kwi 19:46