pr
dzonypieczony: Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których funkcje f (x) = x + 3 oraz
g(x) = ax +1 przecinają się w punkcie o obu współrzędnych ujemnych.
17 kwi 18:29
dzonypieczony: jak to zrobić ?
wiem ze a napewno musi byc wieksze od zera
zeby w 4 cwiartce sie przecinaly
17 kwi 18:30
Philips: może tak:
Punkt wspólny wyznaczamy:
x+3=ax+1
Druga współrzędna punktu przecięcia
i teraz x<0 i y<0 rozwiązujesz
17 kwi 18:40
dzonypieczony: | | 2 | |
chwila jak z x =− |
| wyszło a! |
| | 1−a | |
17 kwi 18:58
ICSP: ja też nie wiem skąd on tu silnie wziął.
Rozwiąż układ równań i sprawdź kiedy otrzymane x i y są mniejsze od 0.
To jest najkrótsza i najprostsza metoda.
17 kwi 19:00
dzonypieczony: ok dzieki
17 kwi 19:03
Mila:
Zamiast zapisać a≠1 napisał a!=1.
17 kwi 19:09
dzonypieczony: | | 2 | |
Aha no tak, a y=− |
| +3 wzięło się z tego że w tym pierwotnym równaniu x+3=ax+1, x+3 |
| | 1−a | |
traktujemy jako y? czy z czegos innego to wynika
17 kwi 19:20
Philips: tutaj muj bląd, z rozpędu napisałem !=, oczywiście miałem na myśli '≠'
17 kwi 19:46
ICSP: wynika to z podstawienia wcześniej wyznaczonego x do wzoru funkcji f:
| | −2 | |
f(x) = x + 3 = |
| + 3 |
| | 1 − a | |
Rozwiązujesz po prostu układ równań metodą podstawiania.
Po wyznaczeniu jednej zmiennej podstawiasz ją do jednego z równań i otrzymujesz drugą zmienna.
17 kwi 19:50
Philips: dzonypieczony, możemy potraktować to zadanie inaczej... Załóżmy że treść jest taka:
Wyznacz punkt wspólny P(x, y) przecięcie się prostych y=x+3 oraz y=2x−1
x+3=2x−1
−x=4
x=4 −> mamy pierwszą współrzędną szukaneog punktu P(4, y), aby znaleźć drugą, bierzemy sobie
jedno z dostępnych prostych, przykładowo y=x+3
y=4+3 −> y=7
Punkt P ma więc współrzędne P(4, 7)
17 kwi 19:50