przekształcenia figur w symetrii względem osi x,y i początku układu
zzzzz: 3 przykłady przekształceń dowolnych różnych figur w symetrii względem osi X, osi Y oraz
początku układu.
17 kwi 17:40
6latek:

W symetrii wzgledem osi OX punkt X ma wspolrzedne X"=(x,−y)
W symetrii wzledem osi OY punkt X ma wspolrzedne X'= (−x,y)
W symetrii wzgledem punktu (0,0) ma wspolrzedne (−x,−y)
To powinno wystarczyc do zrobienia zadania
17 kwi 17:47
zzzzz: dzięki wielkie
17 kwi 17:53
6latek:

Wzgledem osi OX
17 kwi 17:59
6latek:

Wzgledem osi OY
Samemu zrobic wzglem punkt (0,0)
17 kwi 18:02
6latek:

Zró wzgledem punktu (0,0)
17 kwi 18:06
zzzzz: A= (−1, −1)
B= (−5, −3)
C= (−3, −5)
D= (−2,−5)
17 kwi 18:15