Optymalizacja w geometrii analitycznej
zmartwionyuczeń: Cześć!
https://i.imgur.com/mNsex1S.png
Autor rozwiązania strasznie szybko przeskoczył i nie wiem jak wyznaczył wysokość tego trapezu
(h). Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
17 kwi 17:39
wredulus_pospolitus:
1) skoro oś OY jest osią symetrii, to znaczy, że D = (−1, 1) oraz A i B leżą na prostej y = b
2) f(x) < 0 dla x∊D
f
3) związku z tym
| | 2 | | 1 | | 2 | |
htrapezu = |b|+1 = |f(B)| + 1 = |− |
| * |
| −1| + 1 = |
| + 2 |
| | 3 | | xB2 | | 3xB2 | |
teraz rozumiesz ?
17 kwi 17:52
Philips: mhmm... zauważ że punkt C ma współrzedną y=1, natomiast punkt B ma współrzędną równą
| | −2 | |
|
| −1, a wysokość trapezu to nic innego jak Cy−By czyli |
| | 3x2 | |
17 kwi 17:53
zmartwionyuczeń: Już kumam czacze, dzienki
17 kwi 19:38