maturka
dzonypieczony: | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)=2x2+(m−4)x−2m+ |
| |
| | 2 | |
. Wyznacz wszystkie wartości parametru m ,
dla których funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe, z których każde jest większe niż 3.
wyliczam dziedzinę z zalozenia deltwa wieksza niz 0 i potem z drugiego warunku ze kazde z dwoch
miejsc
| | −b−√Δ | |
zerowych jest wieksze od 3 pisze ze |
| >3 i analogicznie wzor na x2 i wychodzi mi z |
| | 2a | |
pierwszego
zalozenia z x
1: m−
√m2+8m+12>8 i nie wiem jak to dalej rozwiazac bo nie moge podniesc do
kwadratu obydwoch stron zeby sie pierwiastka pozbyc
z racji że nie wiem co to są za liczby pod parametrem wiec

prosze o pomoc
17 kwi 15:44
Philips: hmm, a może inne warunki?
każde z miejsc zerowych jest większe niż 3, robimy tak:
f(3)>0
xw>3
17 kwi 15:45
Philips:
17 kwi 15:47
6latek: To ze Δ>0 to nie wyznaczasz dziedziny funkcji tylko wyznaczasz dla jakiego m funkcja ta ma
dwa rozne miejsca zerowe
Naturalna dziedzina tej funkcji jest zbior liczb ℛ gdyz to jest wielomian .
17 kwi 15:54
17 kwi 16:22
dzonypieczony: Dzieki wielie philips, a co do ICSP to nie rozumiem tam jednego, czemu tam przy Twoim sposobie
jest założenie |m|>6 w sensie na co nam pozwala to założenie bo nie bardzo rozumiem i nie wiem
jakie miałbym ttutaj dać założenie z m
17 kwi 16:39
dzonypieczony: 6latek Δ>0 to u mnie dziedzina funkcji f(m)
17 kwi 16:40
ICSP: |m| > 6 ponieważ pierwiastki muszą istnieć ( Δ > 0)
17 kwi 16:43
dzonypieczony: racja
17 kwi 17:09
dzonypieczony: @ICSP
17 kwi 17:50
dzonypieczony: jak kogos oznaczyc xd
17 kwi 17:51
dzonypieczony: jest problem bo z tymi zalozeniami nie moze mi wyjsc poprawny wynik i juz sam nw co jest zle
po wszystkich obliczeniach mam z trech założeń 1)Δ>0, 2)f(3)>0, 3)X
w>3
1)= m∊(−
∞;−2)u(−6;
∞)
3)= m∊(−
∞;−8)
| | 1 | |
a powinno wyjsc ze sumy tego przedzial m∊(6 |
| ;8) |
| | 2 | |
nie mam zielonego pojęcia gdzie mogłem błąd zrobić, jak ktoś byłby w stanie to roziwązać to
byłbym bardzo wdzięczny
17 kwi 18:05
ICSP: Widać coś jest nie tak z treścią.
17 kwi 18:49
6latek: Ja takze sprawdzalem obliczenia OK
tylko 1 przedzial tak m∊(−∞.−6)U(−2,∞)
Albo nie ta odpowiedz do zadania
17 kwi 19:39
Mila:
Sprawdź czy dobrze napisałeś treść zadania i czy dobrze zobaczyłeś odpowiedź.
17 kwi 20:49
6latek: Dobry wieczór
17 kwi 21:08
Philips: a to matura za 2 tygodnie heh
17 kwi 21:16
Mila:
Dobry wieczór, jak widzimy autor nie reaguje na nasze pytania. Podejrzewam błąd w zapisie.
17 kwi 22:33