pr
dzonypieczony: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla którego dziedziną funkcji
logm−2(x2+(m+4)x+m+2) jest zbiór liczb rzeczywistych
pomoze ktos z tym? dziedzine z podstawa logarytmu i liczba logarytmowana zrobilem ale dalej
nie wiem co zrobic
17 kwi 21:37
Maciess: Pokaż co ci wyszło to podpowiem co dalej
17 kwi 21:42
Philips:
prosze czytac uważnie, dziedzina logarytmu jest zbior liczb dodatnich, wiec pytanie mozna
inaczej tutaj skosntruowac − kiedy wyrazenie x2+(m+4)x+m+2 przyjmuje zawsze dla dowolnego x
wartosci dodatnie
17 kwi 21:44
Philips:
17 kwi 21:46
6latek:
masz x2+(m+4)x+m+2
Musi byc tak a>0 co masz juz zapewnione bo przy x2 stoi 1 >0
musi byc Δ<0
17 kwi 21:59
Philips: tak, to sie zgadza
17 kwi 23:30
Mila:
A liczyliście deltę?
17 kwi 23:36
Phil#PW: nie, ale można policzyć:
Δ=m2+8m+16−4m−8=m2+4m+8, aha.... ciekawe, teraz widze
17 kwi 23:37
Phil#PW: wyglada na to, ze takie m nie istnieje
17 kwi 23:37
Mila:
17 kwi 23:39
ICSP: Bez względu na wybór parametru m, x = −1 nie należy do dziedziny.
17 kwi 23:46
Phil#PW: aa racja, no ja nie zauwazylem, ze jak podstawisz za x=−1 to nie tylko m ci sie zredukuje, ale
takze dostaniemy wartosc funkcji < 0
17 kwi 23:56