Obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi:
Imaan: Obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi:
y2−x+1=0
x−2y−4=0
17 kwi 20:12
17 kwi 20:32
Philips:
Mamy tak:
x=y2+1
x=2y+4
y2+1=2y+4
y=−1 v y =3
Obszar:
−1<=y<=3
2y+4<=x<=y2+1
Liczysz całkę:
∫−13(∫2y+4y2+1dx)dy
17 kwi 20:32
Philips: aaaa no tak, na odwrót u mnie granice całkowania w wewnętrznej całce, źle pociołem i ten temat
miałem dawno temu,
17 kwi 20:36
Philips: i żeby ktoś nie odebrał tego, że miałem ten temat temu dawno, jako wymówki od błędu. Tak,
początkowo błąd był, jednak zobaczyłem twój wpis i zaczałem się zastanawiąc czemu sie różnią
te granice i doszedłem do wniosku patrząc na wykes, że po prostu źle przeciałem
17 kwi 20:39
Phil#PW: No i widzisz Maciess... zadanie zrobione a autora ni ma :c
17 kwi 23:33
Maciess: Wziął i się znikł.
17 kwi 23:36
Phil#PW: podobna całke mialem na kolokwium, jednak mialem obliczyc pole obszaru, wyznaczonego przez 3
funkcje, cos takiego, generalnie trzeba bylo podzielic to P=P1+P2 i P1 to byl trojkat
prostokatny, wiec pole sie szybko i latwo liczylo, zamiast robic podwojnych calek za ktorymi
nie przepadam
17 kwi 23:50
jc: Jakbyś raz ogólnie policzył pole odcinka paraboli, to wynik napisałbyś od razu = 32/3.
P = kd3 / 6. U nasz k=1, d=3−(−1)=4.
17 kwi 23:59
Mariusz:
Nie lepiej całką pojedynczą policzyć , po co podwójne pchać
Jak się przyjrzycie definicji całki podwójnej to tam
macie granicę sumy objętości prostopadłościanów
18 kwi 03:40