Równanie
A1B2: Pomóżcie z określeniem czy dobrze myślę że b ∊ R ? Dla Δ = 0
(x−(−7b+15))²+(7x−5−b)² = ((7(−7b+15)−b−5)²50
Bo po uproszczeniu wychodzi mi
50x²−100x+50 czyli wgl się b skraca
17 kwi 08:07
A1B2: Powinno wyjść chyba b ∊ R bo to równanie przedstawia równanie
okręgu o środku (−7b+15, b ) który jest styczny do dwóch prostej ( ale to tutaj nie jest ważne
)
Z czego jedna ma równanie y = 7x−5 i ma promień
równy odległości środka od tej prostej ( więc powinno wyjść b ∊ R skoro biorę
tą samą prostą pod uwagę )
17 kwi 08:09
A1B2 : ( ogólnie to zadanie wiem jak zrobić na wiele sposobów tylko chodzi mi o takie kombinacje, − w
tym zadaniu ogólnie chodzi o wyznaczenie równań okręgów stycznych do dwóch prostych z czego do
jednej w punkcie A, link do szczegółowego opisu zadania
https://matematykaszkolna.pl/forum/409101.html ) Dobrze myślę że b ∊ R? Bo
równanie ma postać 50x²−100x+50 stąd delta ∆ = 10000−4*50*50 = 0, czyli dla każdego b okrąg
jest styczny do prostej ? ( Punkt przecięcia jeden − ∆ = 0 ) Innymi słowy jest to tożsamość?
Typu 0 = 0?
Bo np biorąc za y drugą styczną i za promień odległość środka od tej stycznej otrzymamy b ∊ R
( bo po
prostu wzięliśmy jedną i tą samą prostą )
I faktycznie w delcie pojawia się b i się ono skraca
13 maj 14:14
123: Tak?
29 sie 16:46