rownainie rozniczkowe
HGH: rozwiąż układ równan rożniczkowych:
x' = 4x + y −e2t
y' = y −2x
narazie wyliczyłem x(t) = c1e2t + c2e3t + te2
jest ok?
17 kwi 22:37
wredulus_pospolitus:
nie bardzo
17 kwi 22:45
HGH: mam chyba bład, powinno być 2te2t?
17 kwi 22:49
wredulus_pospolitus:
zauważ, że przy takim x(t) mamy:
x' = 2c
1e
2t + 3c
2e
3t + e
2
więc:
y(t) = (1−2c
1)e
2t − c
2e
3t − e
2(4t − 1)
więc:
y' = 2(1−2c
1)e
2t − 3c
2e
3t − 4e
2
i sprawdzamy czy:
y' = y − 2x
2(1−2c
1)e
2t − 3c
2e
3t − 4e
2 = (1−4c
1)e
2t − 3c
2e
3t − e
2(6t − 1)
więc mamy:
e
2t = 5e
2 − 6te
2 no chyba nie bardzo dobrze to wygląda, nie sądzisz
17 kwi 22:50
HGH: tak, sadz że wyglada to conajmniej zle. Rozpisze jak liczyłem.
17 kwi 22:51
wredulus_pospolitus:
x(t) = c1e3t + c2e2t + te2t
17 kwi 22:53
HGH: x'' = 4x' + y' −2e2t = 4x' + y −2x −2e2t
więc dalej:
x''=4x'+x' − 4x + e2t −2x −2e2t
co dało mi:
x'' −5x' +6x = −e2t i wydaje mi się, że już tutaj jest bład, pomożesz go znaleźć Arturze?
17 kwi 22:54
HGH: i dalej nawiazując do Twojego wpisu z 22:53 wyszło mi dokładnie tak jak podałeś, to dolicze
jeszcze y(t)
17 kwi 22:56
HGH: i teraz: y(t) = −c1e3t −2c2e2t?
17 kwi 22:59
HGH: nie to chyba jednak y(t) = −c1 e3t −2c2 e2t −2te2t + 2e2t
17 kwi 23:07
17 kwi 23:21
HGH: podbijam
18 kwi 00:04
Mariusz:
x' = 4x + y −e2t
y' = y −2x
Jak chcesz to rozwiązywać ?
Eliminacją czy licząc wartości i wektory własne dla układu jednorodnego a następnie
uzmienniając stałe
Eliminacja
y=x'−4x+e2t
y' = x''−4x'+2e2t
x''−4x'+2e2t=x'−4x+e2t−2x
x''−5x'+6x=−e2t
x''−5x'+6x=0
x(t)=eλt
λ2eλt−5λeλt+6eλt=0
(λ2−5λ+6)eλt=0
λ2−5λ+6=0
(λ−2)(λ−3)=0
xj=C1e2t+C2e3t
xs = C1(t)e2t+C2(t)e3t
C1'(t)e2t+C2'(t)e3t=0
2C1'(t)e2t+3C2'(t)e3t=−e2t
C1'(t)e2t=−C2'(t)e3t
−2C2'(t)e3t+3C2'(t)e3t=−e2t
C1'(t)e2t=−C2'(t)e3t
C2'(t)e3t=−e2t
C1'(t)=−C2'(t)et
C2'(t)=−e−t
C2(t)=e−t
C1'(t)=1
C2(t)=e−t
C1(t)=t
xs = te2t+e−te3t
xs = (t+1)e2t
Całka ogólna równania niejednorodnego jest sumą całki ogólnej równania jednorodnego
i całki szczególnej równania niejednorodnego
x=C1e2t+C2e3t+(t+1)e2t
co można by było jeszcze uprościć przyjmując inną stałą C1
x=C1e2t+C2e3t+(t+1)e2t
y=x'−4x+e2t
y=2C1e2t+3C2e3t+e2t+2(t+1)e2t−4(C1e2t+C2e3t+(t+1)e2t)+e2t
y=2C1e2t+3C2e3t+(2t+3)e2t−4C1e2t−4C2e3t−4(t+1)e2t+e2t
y=−2C1e2t−C2e3t−2te2t
x=C1e2t+C2e3t+(t+1)e2t
y=−2C1e2t−C2e3t−2te2t
Jeśli chodzi o x(t) to wynik wyszedł ci poprawny
18 kwi 02:11
HGH: Szczerze nie wiem jak nazywa się metoda która to liczymy, wykładowca nazywa to ,,Metoda z
wykorzystaniem macierzy Jordana" sprawdzilem, dla wygody gdy c1=c2=0 i wynik wyszedl mi
poprawny, jak to mozliwe? I widze ze Tobie Mariusz wyszlo inne x(t) to tez moze byc poprawne?
Swoja droga dzieki wielkie za rozpisanie
18 kwi 17:00
Mariusz:
Sprawdzałem poprawność wyniku
Można było przyjąć inną stałą w moim rozwiązaniu wtedy x(t) byłby
taki sam jak u ciebie przyjmując że u ciebie ten brak t w funkcji wykładniczej
to tylko literówka
18 kwi 19:52
HGH: tak to akurat byla literowka przy przepisywaniu juz gotowego rozwiazania na forum, to co w
takim razie z funckaj y(t)? jak ona poprawnie bedzie wygladac?
I mam jeszcze takie pytanie, gdzie moge dosc sprawnie sprawdzic rozwiazanie takiego ukladu
rownan? Bo wolfram juz wymieka.
18 kwi 22:38
jc: Wektory i wartości własne
| | | | | |
Rozwiązanie równania jednorodnego z warunkiem początkowym A | +B | . |
| | | |
Szczególne rozwiązanie równanie niejednorodnego
| | | | | | | |
'=− e−tM | = − e2t e−tM (2 | − | ) |
| | | | |
wymnóż, dodaj i całkuj...
Można jeszcze metodą Laplace'a.
19 kwi 08:19
Mariusz:
Jest jeszcze całkowanie układu w postaci symetrycznej co jest jeszcze bardziej ogólne i przyda
mu się w równaniach cząstkowych
HGH najlepiej samemu sprawdzić wstawiając rozwiązanie układu do równania
20 kwi 05:32
HGH: możliwe, ze już mi się nie przyda w równaniach cząstkowych bo po rachunku operatorowym ten
przedmiot koncze. Chyba ze równania cząstkowe to coś z własnie tego rachunku. Ok rozumiem to
tak bede sprawdzal i rozumiem ze moge dla wygody przyjmowac c1= c2 = 0 i wtedy sprawdzac?
20 kwi 13:14
Mariusz :
Jak przedmiot ci się kończy po rachunku operatorowym to równań cząstkowych
mieć już nie będziesz
W kolejnych semestrach nie będziesz mieć już analizy ?
Dla jednorodnego układu z twojego przykładu wygląda tak
x' = 4x + y
y' = y −2x
a zapisany w postaci symetrycznej wyglądałby tak
Biorąc równanie
otrzymujesz równanie jednorodne pierwszego rzędu
20 kwi 13:42
HGH: Niestety albo i stety po tym semestrze kończe przygode z matematyka (przynajmniej na obecnych
studiach) Jeszcze tylko rachunek operatorowy i statystyka. Mariusz, to rozumiem ze c1 = c2 = 0
moge podstawiac w celu weryfikacji wyniku?
20 kwi 14:58
Mariusz:
Wstawiasz do układu równań wyliczone x(t) oraz y(t)
W twoim układzie równań będą to
x=C1e2t+C2e3t+(t+1)e2t
y=−2C1e2t−C2e3t−2te2t
20 kwi 19:45