proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie równobocznym ABC punkt D dzieli bok AC w taki sposób że AD : DC = 1:2
wiedząc że boki trójkąta mają długość 3 cm oblicz
a) Pole trójkąta DBC
b) Długość boku BD
17 kwi 19:01
hehe:
| | 1 | |
3a = 3, a = 1, e z tw. cosinusów, pole ΔDBC = |
| *1*3*sin60o |
| | 2 | |
17 kwi 19:25
eheh:
Ejj ..
hehe
A może :
17 kwi 20:18
Mila:
| | 2 | | 9√3 | | 3√3 | |
a) PΔDBC= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
b) W ΔABD:
Z tw. cosinusów
x
2=1
2+3
2−2*1*3*cos(60
o)
x
2=10−3=7
x=
√7
[N[===]
17 kwi 20:35
anna: dziękuję
17 kwi 21:11
hehe:
| | 2 | |
no pewnie że |
| , szkoda, że anna tego nie zauważyła |
| | 3 | |
17 kwi 21:17
eheh:
17 kwi 21:19
anna: zauważyłam i poprawiłam jeszcze raz dziękuję
18 kwi 10:03