Dla jakich wartości parametru m
Sylwia: Dla jakich wartości parametru m, równanie mx2 −x + m2 −2 =0 ma tylko całkowite pierwiastki?
17 kwi 18:41
och&ach:
Dla m=0 mamy: −x−2=0 ⇒ x=−2 −− całkowita
dla m≠0
| | 1 | |
x1+x2= |
| −− jest całkowita gdy m=±1 |
| | m | |
| | m2−2 | | 2 | |
i x1*x2= |
| = m − |
| −− jest całkowita gdy m=±1 v m=±2 |
| | m | | m | |
z obydwu warunków : m= ±1
Sprawdźmy teraz deltę:
dla m= 1 x
2−x−1 =0 Δ=5 ,
√Δ=
√5
zatem rozwiązania nie mogą być całkowitymi
dla m= −1 −x
2−x−2=0 −− sprzeczne w zbiorze R
jedynym rozwiązaniem całkowitym tego równania
jest x= −2 dla m=0
================
17 kwi 21:09
6latek: Ostanio na forum bylo takie samo zadanie i ICSP stwierdzil ze z tego ze x1+x2 jest
calkowite i xx*x2
jest calkowite nie wynika ze x1i x2 beda calkowite i zadanie zostalo zostawione
17 kwi 21:13
och&ach:
Podałam uzasadnienie,że tak nie musi być
dlatego sprawdzamy dla m=±1
17 kwi 21:16
ICSP: mx
2 − x + m
2 − 2 = 0
1
o m = 0
x = −2 − spełnia założenia
2
o m ≠ 0 . Dzielimy równanie przez m.
| | 1 | | m2 − 2 | |
x2 − |
| x + |
| = 0 |
| | m | | m | |
| | 1 | |
Skoro x1 i x2 mają być całkowite to w szczególności x1 + x2 = |
| powinno być |
| | m | |
całkowite.
| | 1 | |
Oznacza to, że m jest odwrotnością liczby całkowitej (różnej od 0). Możemy zapisać m = |
| |
| | k | |
dla pewnego k ∊ C\{0}.
| | m2 − 2 | | 1 | |
Co więcej iloczyn x1*x2 = |
| = k( |
| − 2) również powinien być całkowity. |
| | m | | k2 | |
Stąd dostajemy k = ±1. Wystarczy podstawić i sprawdzić czy pierwiastki są całkowite.
Ostatecznie:
m = 0.
17 kwi 21:40
och&ach:
17 kwi 23:01
cha&cho:
17 kwi 23:28