matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.12.2020
Zadania
Odp.
9
Onaona:
Czy można tak zapisać sumę przedziałów przy określaniu monotoniczności? Powiedzmy, że obliczyłam że funkcja f(x) jest rosnąca w dwóch przedziałach i czy mogę to tak
4
zbylu:
1
prosze mi powiedzieć ile wynosi całka z ∫
xd
e
x
4
laura:
Jak udowodnić, że ta granica nie istnieje?
4
gat1%:
Zdarzenia A, B, C są takie, że P(A) = 2/5 , P(B)=4/5 , P(C) = 2/5 . Wynika z tego że :
0
imie:
Czy jeżeli element neutralny podwójnie wychodzi e = 5,to isnieje,czy nie?Czy musi być on dwukrotnie = 0,aby istniał?
3
154`:
Na trójkącie równoramiennym A B C o podstawie A B długości 16 opisano okrąg, którego środek jest oddalony od podstawy trójkąta o 15 .
3
Patryk:
Witam, Mam takie zadanie:
9
wankla:
Liczby x,3,3x −6 tworzą ciąg geometryczny. Wówczas A) x=4 B) x= 2C) x=0 D) x=−1 jak mam to rozwiąząć?
1
marcel:
Na podstawie danych półrocznych z lat 2015−2019 podano parametry trendu: a=100 i b=50 oraz wskaźniki sezonowości: 1,6 i 0,9. Prognoza na II półrocze 2023 roku wynosi:
2
DAniel:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym α. Krawędź boczna graniastosłupa ma długość h. Mniejsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
5
wigilia:
Prosta y=−
√
3
+ 1 przecina oś OY pod kątem A) 30° B) 45° C) 60° D) 120°
1
Ponczeczek:
W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy kolejno trzy kule z urny, zwracając za każdym razem wylosowaną kulę do urny. Niech W oznacza liczbę wylosowanych kul białych. Wyznaczyć
9
czarniecki:
Mógłby mi to ktoś rozwiązać l'hospitalem? Wychodzi mi 3, a powinno być 12 https://imgur.com/a/Usnzg73
0
marcel:
Czy ktos chce pomoc w tescie (wydaje mi sie ze prosty) ze statystyki, oczywiscie odplatnie dzisiaj o godzinei 18:00. Z chetnym moge porozmwiac na jakims komunikatorze i podac
0
Granica :
Jeżeli mam całkę po gornej części okręgu (o środku 0, promieniu 1) to granice całkowania mogę ustalić jako od 0 do −π?
9
ulungus:
Prosta y=(2−a)x+3a+3 nie ma miejsc zerowych dla A) a=0 B) a=2 C) a=1 D) a=−1
2
lulek:
Prosta y = (2−a)x+3a+3 jak obliczyc miejsce zerowe?
3
Mati:
Rzucamy 3 razy kostką do gry i dodajemy kolejno otrzymane ilości oczek. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma ilości oczek jest liczbą parzystą pod warunkiem, że w jednym z
5
viki:
.Rzucamy monetą 6 razy. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 2 razy orła.
5
viki:
W pudełku jest 8 kul białych i 9 czarnych. Losujemy 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
3
Maciek.:
3
napitybarman:
Przedział (2;7)\〈5;9〉jest zbiorem A) (5;7⟩ B) (2;5) C) 〈7;9〉 D) ⟨5;7)
17
Kamila.:
Sprawdzi ktos?
2
karton:
liczba log125+log8*log
8
10 to log1000 czyli 3
9
orbit:
prosze o rozwiazanie log 00,1
0
fizz:
Skoczek z samolotu spada ze stałą prędkością graniczną równą 59 m/s. Masa skoczka wynosi 68 kg. a) Z jaką szybkością zmniejsza się grawitacyjna
1
po:
y=6x
2
+5x−1 Jaki będzie wzór na współczynnik kątowy stycznej do powyższej krzywej w punkcie x
0
?
3
mydlix:
Która z tych liczb jest większa: a) 2
30
+ 3
30
+ 4
30
czy 3 * 24
10
3
piop:
Ile jest różnych liczb sześciocyfrowych zapisanych w systemie osiemnastkowym takich, że wszystkie cyfry są różne i liczba jest parzysta?
9
s:
Sprawdzić,czy podane działanie * w zbiorze R jest łączne.
11
mo:
Rozwiąż nierówność −0,001x
3
+0,15x
2
+11,7x−361>0
3
DAniel:
Pod jakim kątem do osi OX musi paść promień z punktu A(4,1) aby po odbiciu od osi OX przeszedł w punkt B(−6,4)
4
Jeszcze student:
Narysuj wykres
(1+i)*z
Im(
) ≤0
(1−i)*z*
Czy mógłbym prosić Was o pomoc jak to ruszyć? Podstawiłem sobie x+yi za z i x−yi za z*,
1
Jacek:
W trapezie równoramiennym ABCD podstawy mają długości 5 cm oraz 3 cm. Wysokość trapezu jest równa √3 cm. Oblicz długość ramienia, miarę kąta ostrego między ramieniem a
11
Kamila.:
Sprawdzi ktoś czy dobrze policzylam pochodne ?
6
jc:
dx
1
x
Wzór, a≠0, ∫
=
arctg
x
2
+a
2