nierówność 3 stopnia
mo: Rozwiąż nierówność
−0,001x3 +0,15x2 +11,7x−361>0
Niby proste, a coś nie działa...
12 gru 12:01
oto: Czy temat jest na pewno dobrze?
12 gru 12:15
mo: Tak, jest dobrze
12 gru 12:22
oto: Według mnie nie ma pierwiastków rzeczywistych
12 gru 12:40
oto: Korekta − nie ma pierwiastków całkowitych (bo funkcja zmienia znak, więc rzeczywisty jest)
12 gru 12:41
mo: To w przybliżeniu jakie ma pierwiastki?
12 gru 13:20
6latek: Wpisz sobie do wolframa
12 gru 13:37
mo: No, a jak to obliczyć?
12 gru 14:26
6latek: −0,001x3+0,15x2+11,7x−361=0
0,001x3−0,15x2−11,7x−361=0
x3−150x2−11700x−361000=0 po podzieleniu obu stron przez 0 ,001
f(x)<0
i f(x)>0
Znajdujesz x i pewnie twierdzenie Darboux i przyblizasz
Widzisz sam ze bez maszyny liczacej sie nie obejdzie
12 gru 14:42
6latek: ma byc +361 a takze +361000 po zmianie znaku
12 gru 14:43
Mariusz:
−1000(−0,001x3 +0,15x2 +11,7x−361=0)
x3−150x2−11700+361000=0
1 −150 −11700 361000
50 1 −100 −16700 −474000
50 1 −50 −19200
50 1 0
50 1
(x−50)3−19200(x−50)−474000=0
y=x−50
y3−19200y−474000=0
y=u+v
(u+v)3−19200(u+v)−474000=0
u3+3u2v+3uv2+v3−19200(u+v)−474000=0
u3+v3−474000+3(u+v)(uv−6400)=0
u3+v3=474000
uv−6400=0
u3+v3=474000
uv=6400
u3+v3=474000
u3v3=262144000000
t2−237000t+262144000000=0
u3 oraz v3 są rozwiązaniami powyższego równania kwadratowego
12 gru 15:12
ABC:
do autora wątku : jaka jest geneza tej nierówności? Jakiś problem z ekonomii czy z fizyki?
12 gru 18:37