Wartość logiczna
Maciek.:
Wiadomo ze p => q jest fałszywe
[ ~ p ∪ (q⋀p) ] ⇒ p
Wyznacz wartość logiczną zdania.
Zrobi ktoś?
12 gru 15:03
janek191:
w( p ⇒ q ) = 0 więc w( p) = 1 i w(q )= 0
w(∼ p) = 0 i w( q ⋀ p) = 0
w ( ∼ p ⋁ ( q ⋀ p) ) = 0
w {[ ∼ p ⋁ ( q ⋀ p ) ] ⇒ p} = 1
12 gru 15:17
ite:
Wersja dla leniwych (jak wiadomo, ludzie leniwi są szczęśliwsi i żyją dłużej).
Pierwsza linijka tak jak u janka: w(p ⇒ q)=0 stąd wiemy, że w(p)=1.
Jeśli następnik jest prawdziwy, to implikacja jest prawdziwa.
wartością logiczną zdania [~p∧(q∨p) ] ⇒ p jest prawda,
(poprzednik nas nie interesuje)
12 gru 16:37
ite:
Tak samo można korzystać z fałszywości poprzednika
(w przykładach gdzie od razu mamy taką informację)
i niczego więcej nie sprawdzać.
Jeśli poprzednik jest fałszywy, to implikacja jest prawdziwa.
12 gru 16:45