Sprawdzic czy dzialanie * w zbiorze R jest łączne
s: Sprawdzić,czy podane działanie * w zbiorze R jest łączne.
Proszę o pomoc,bo nie rozumiem.
a*b = a+b−3
No i teraz warunek na łączność
(a*b)*c=a*(b*c)
L=(a*b)*c=(a+b−3)*c do tej pory rozumiem,co mam robić dalej?jak to rozwinąć?te a+b potraktować
jako c i będzie to dalej wyglądało tak:
(a+b−3)*c=a+b−3+c−3=a+b+c−6

?
P = a*(b*c) = a*(b+c−3) tutaj rozumiem,ze zmienic litery do tego dzialania,ale dalej nadal
zgaduje = b+c−3+a−3=a+b+c−6 ?
12 gru 12:02
znak: Co tu zgadywać?
(a*b)*c = (a + b − 3)*c = (a + b − 3) + c − 3 = a + b + c − 6
a*(b*c) = a*(b + c − 3) = a + (b + c − 3) − 3 = a + b + c − 6
We wzorze zawsze możesz traktować a czy b jako wyrażenie, nigdzie nie ma ograniczeń. Dlatego,
aby się nie mylić dobrze jest stosować w tym przypadku nawiasy.
12 gru 12:31
s: dzięki za tą radę z nawiasami,po prostu chcę łopatologicznie wiedzieć skąd się wzięło te c−3
12 gru 12:38
s: więc skąd się bierze?ktoś wytłumaczy ?
12 gru 14:18
znak: Chodzi Ci o pierwszą u mnie linijkę? Mamy (a*b)*c. Wyznaczmy na początku a*b := a + b − 3
Teraz niech x = a*b, wtedy (a*b)*c = x*c. Wobec tego x*c = x + c − 3. Podstawiając za x = a*b
mamy: (a + b − 3) + c − 3 = a + b + c − 6
12 gru 14:19
znak: Wszystko już jasne?
12 gru 14:48
s: oo dziękuję

Jeszcze nie wiem czy jasne,wole pocwiczyć
| | a+b | |
mam jeszcze przykład z takim samym poleceniem,tylko dzialania to aΔb = |
| |
| | 3 | |
więc proszę o sprawdzenie
| | a+b | | a+b | | c | | | |
(aΔb)Δc=( |
| )Δc = |
| + |
|  czy |
| ? |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 gru 15:01
janek191:
II wersja.
12 gru 15:21
znak: Druga wersja, ta sama sztuczka. Za bardzo się sugerujesz literkami, pod nimi mogą kryć się inne
wyrażenia, tak jak przy łączności.
| | a + b | | a + b | |
(a Δ b) Δ c = ( |
| ) Δ c, x := |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | a + b | |
Można sobie spróbować zwizualizować, że jak mamy a Δ b = |
| , to nasze 'a' odpowiada za |
| | 3 | |
wyrażenie po lewej stronie działania, zaś 'b' za wyrażenie po prawej stronie działania.
12 gru 15:22
s: Wszystko jasne,dziękuję bardzo,zawsze tutaj moge na kogoś liczyć
12 gru 15:30