ciąg geometryczny
wankla: Liczby x,3,3x −6 tworzą ciąg geometryczny. Wówczas A) x=4 B) x= 2C) x=0 D) x=−1
jak mam to rozwiąząć?
12 gru 18:39
janek191:
3
2 = x*( 3 x − 6)
Dokończ
12 gru 18:45
wankla: 9=4*(3*4−6)= 9=24
9=2*(3*2−6)= 9=0
9=0*(3*0−6)=9=−6
9=−1*(3*(−1)−6=−9
co teraz?
12 gru 18:50
janek191:
Trzeba rozwiązać równanie.
9 = 3 x2 − 6 x
3 x2 −6 x − 9 = 0 / : 3
x2 −2 x − 3 = 0
( x + 1)*(x −3) = 0
x = − 1 lub x = 3 ( ciąg geometryczny stały )
Odp. x = − 1
==========
12 gru 18:54
wankla: a 32 wziales z tych liczb te 3 i dales je na poczatek tak?
12 gru 18:56
janek191:
Ciąg o wyrazach, a, b , c jest geometryczny, jeżeli b2 = a*c. (18.45)
12 gru 18:58
wankla: okej dziekuje
12 gru 18:58
6latek: A co jesli x, 3 , x−3 nie beda kolejnymi wyrazami tego ciagu? Poprosze o wyjasnienie
12 gru 22:16
6latek: ostatni (3x−6) ma byc
12 gru 22:17
6latek:
13 gru 02:23
janek191:
x, 3, 3 x − 6 − tworzą ciąg geometryczny, czyli są kolejnymi wyrazami ciągu.
x, 3 , x − 6 − są wyrazami ciągu geometrycznego − nie wiemy czy są kolejnymi wyrazami.
13 gru 09:22
6latek: Witaj

O 22 : 17 poprawilem na 3x−6
Chodzi o to ze w takich zadaniach przyjmujemy milczaco z e te wyrazy sa kolejnymi wyrazami
ciagu
Co jednak gdyby te wyrazy x , 3 , 3x−6 nie byly wyrazami kolejnymi ?
Jak to wplynie na rozwiazanie ?
13 gru 13:04
Jerzy:
To byłby problem
13 gru 13:12
6latek: Ok
13 gru 13:13