x | ||
∫ | dx | |
x2 − 7x + 13 |
1 | 2x − 14 + 14 | 1 | 14 | ||||
∫ | dx = | ln|x2 − 7x + 13| + ∫ | dx | ||||
2 | x2 − 7x + 13 | 2 | x2 − 7x + 13 |
14 | ||
I teraz problem mam z ta calka ∫ | dx Najprawdopodobniej trzeba to doprowadzić | |
x2 − 7x + 13 |
1 | ||
do postaci | , aby uzyskać darctgd | |
d2 + 1 |
dx | 1 | x | ||||
Wzór, a≠0, ∫ | = | arctg | ||||
x2+a2 | a | a |
2 | 2x−7 | |||
Całka = 14* | arctg | |||
√3 | √3 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||
∫ | = | ∫ | = | |||||||||||||||||||
14 | x2 − 7x + 13 | 14 |
|
1 | 3 | 1 | ||||||||||||||||||||||
= | * | ∫ | = | |||||||||||||||||||||
14 | 4 |
|
3 | 1 | 3 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||
∫ | = | ∫ | = | |||||||||||||||||||||||||||||||
56 |
| 56 |
|
6 | 2 | 7 | ||||
= | arctg( | − | ) + c | |||
56√3 | √3 | √3 |
dx | 1 | dx | 1 | x | 1 | x | ||||||||
∫ | = | ∫ | = | *a*arctg | = | *arctg | ||||||||
x2+a2 | a2 | (x/a)2+1 | a2 | a | a | a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |