Ekstrema funkcji/.
Kamila.: Sprawdzi ktos?
https://prnt.sc/w15oa9
Najpierw mam zacząć od pochodnej i nie wiem czy mam ok
12 gru 14:29
znak: Źle wyznacznona pochodna dla 2ln2x. Zauważ, że 2ln2x = 2(lnx)2.
12 gru 14:33
Kamila.: Czyli jak dla niej wyznaczyć?
12 gru 14:36
Jerzy:
Zła dziedzina,a pochodna to masakra.
12 gru 14:37
znak: | | d | | f(x) | | f(x)'g(x) − f(x)g(x)' | |
Mało tego, |
| ( |
| = |
| . U Ciebie z kolei w |
| | dx | | g(x) | | g2(x) | |
mianowniku jest tylko 3x
2.
12 gru 14:37
Kamila.: eh rany nie mam pojęcia co z tym kwadratem przy ln zrobić

/
12 gru 14:41
znak: To jest funkcja złożona. Niech f(x) = ln(x), g(x) = 2x2. Wtedy g(f(x)) = g(ln(x)) = 2ln2x
12 gru 14:43
Kamila.: Mógłby ktos podac rozwiazanie pokolei do tego?;c przeanalizowałabym sobie pokolei bo nie mogę
nigdzie znaleźć podobnego przykładu : (
12 gru 14:43
Jerzy: Najpierw wyjaśnij,dlaczeg x =‚nie należy do dziedziny ?
12 gru 14:46
znak: Na początku tak jak Jerzy mówi − wyznacz poprawnie dziedzinę. A dopiero potem przejdziemy
dalej.
12 gru 14:48
Jerzy:
| | 1 | |
(2ln2x) = 4lnx* |
| , a pochodna z 3x , to 3 |
| | x | |
12 gru 14:49
Jerzy:
14:46. * x = 3
12 gru 14:50
Kamila.: X C R / { −3 , 3} ?
12 gru 14:51
Jerzy:
Brednie. Jeśli x > 0 , to jakim cudem 3x = 0 ?
12 gru 14:52
6latek: 3x≠0 to x≠0
Inaczej przez jaka liczbe nalezy pomnozyc 3 zeby dostac 0?
12 gru 14:53
janek191:
| | 2 ln2 x | | 2 *( ln x)2 | |
y = |
| = |
| D : x > 0 |
| | 3 x | | 3 x | |
więc
| | [ 2 *(ln x)2] ' *3 x − 2 *(ln x)2 *3] | |
y ' = |
| = |
| | (3 x)2 | |
| | | | 1 | | 2*(2 lnx )* |
| *3 x − 6( ln x)2 | | | x | |
| |
= |
| = |
| | 9 x2 | |
12 gru 14:54
Jerzy:
Witaj Krzysztof

Z załozenia x > 0 3x nigdy się nie zeruje.
12 gru 15:02
6latek: Jeszcze raz dzien dobry

Tak tylko widzialem tam takie cosik
3x≠0
x≠±3
12 gru 15:05