Liczby zespolone
Jeszcze student: Narysuj wykres
Czy mógłbym prosić Was o pomoc jak to ruszyć? Podstawiłem sobie x+yi za z i x−yi za z*,
| | 2xy | |
zastosowałem wzór i wyszło mi |
| Co dalej z tym zrobić? |
| | x2+y2 | |
12 gru 11:44
Jerzy:
Jeśli dobrze policzyłeś, to z tego wynika,że część urojona wynosi 0
12 gru 12:38
Jeszcze student: Nie rozumiem do końca, natomiast dostałem odpowiedź i to jest obszar pomiędzy π/4 − 3π/4 i od
5π/4 do 7π/4
12 gru 12:43
ICSP: Czym jest gwiazdka?
Mnożeniem czy sprężeniem?
| (1+i)(x+iy) | | (1+i)2(x+iy)2 | |
| = |
| = |
| (1−i)(x−iy) | | 2(x2 + y2) | |
| | i(x2 + 2xyi − y2) | |
= |
| |
| | (x2 + y2) | |
| | i(x2 + 2xyi − y2) | | x2 − y2 | |
Im( |
| ) = |
| ≤ 0 ⇒ |x| ≤ |y| |
| | (x2 + y2) | | x2 + y2 | |
12 gru 13:00
Jeszcze student: Ok, czyli klasyka, źle wymnożyłem.
Tak, sprzężeniem
Dziękuję Panu bardzo!
12 gru 13:17