Prawdopodobienstwo - W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy kolejno trz
Ponczeczek: W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy kolejno trzy kule z urny, zwracając za każdym
razem wylosowaną kulę do urny. Niech W oznacza liczbę wylosowanych kul białych. Wyznaczyć
rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej W.4.
12 gru 17:32
Mila:
Co oznacza W.4. ?
12 gru 21:09
Ponczeczek: @Mila tam jest literówka tej 4 tam nie powinno byc "Wyznaczyć
rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej W" tak powinno byc
13 gru 11:12
Pytający:
| | | |
P(W = w) = | * (0,6)w * (0,4)3−w dla w ∊ {0, 1, 2, 3} |
| | |
13 gru 13:39
Ponczeczek: @Pytajacy a mogbys to rozpisać bo nie rozumiem troche co sie tu podzialo
13 gru 21:00
Ponczeczek: Ktos wie dlaczgo tak? albo skad tam 0,1,2,3?
14 gru 10:44
getin:
skorzystano ze schematu Bernoulliego przyjmując że:
wykonano trzy próby (n=3)
sukcesem w pojedynczej próbie jest wylosowanie białej kuli
a porażką czarna kula
uwzględniając że jest 6 białych kul, a 10 wszystkich, to prawdopodobieństwo sukcesu wynosi
p=0,6
a prawdopodobieństwo porażki to 0,4
podstawiając pod "w" do tego wzoru P(W) liczbę sukcesów (czyli łączną liczbę wylosowanych
białych kul) wyliczysz prawdopodobieństwa wylosowania:
w=0 białych kul
w=1 białych
w=2 białych
w=3 białe kule
14 gru 11:00
Ponczeczek: @getin A takie pytanie bo mowisz ze uzyto schematu Bernoulliego i tam wzro ma jak jest
prawdopodobienstwo porazki 1 −p czyli powinno byc 1−0,4?
14 gru 12:00
Jerzy:
Jeśli prawdopodobieństwo sukcesu wynosi 0,6 , to porażki wynosi: 1 − 0,6 = 0,4
14 gru 12:03
Mila:
Schemat Bernoulliego
n=3 − liczba prób
| | 6 | | 3 | |
p= |
| = |
| − prawd. sukcesu ( wylosowania kuli białej w pojedynczej próbie) |
| | 10 | | 5 | |
| | 2 | |
q= |
| − prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 5 | |
| | | | 3 | | 2 | | 8 | |
P3(w=0)= | *( |
| )0*( |
| )3= |
| − prawd. wylosowania 3 kul czarnych |
| | | 5 | | 5 | | 125 | |
i (0 białych) w 3 próbach
| | | | 3 | | 2 | | 12 | | 36 | |
P3(w=1)= | *( |
| )1*( |
| )2=3* |
| = |
| −prawd. wylosowania |
| | | 5 | | 5 | | 125 | | 125 | |
1 kuli białej i 2 kul czarnych
| | | | 3 | | 2 | |
P3(w=2)= | *( |
| )2*( |
| )1=... |
| | | 5 | | 5 | |
| | | | 3 | | 2 | |
P3(w=3)= | *( |
| )3*( |
| )0=... |
| | | 5 | | 5 | |
14 gru 16:12