Pochodna.
Kamila.: Sprawdzi ktoś czy dobrze policzylam pochodne ?
Tu wrzuciłam 2 przykłady.
https://prnt.sc/w12a4t
Dziękuje z góry
12 gru 10:28
Filip:
| | f(x) | | f'(x)g(x)−f(x)g'(x) | |
yyy co do pierwszego... ( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | (g(x))2 | |
12 gru 10:31
6latek: Wpisuj przyklady tutaj
To nie jest trudne
| | f(x) | |
a) zle policzona . masz tak |
| wiec korzystasz ze wzoru na pochodna ilorazu |
| | g(x) | |
12 gru 10:32
12 gru 10:38
Kamila.: o to już poprawiam, dziękuje : )
Właśnie nie bardzo sobie radzę z wpisywaniem tutaj
12 gru 10:38
12 gru 10:42
6latek: Dobrze
12 gru 10:44
Kamila.: ooo jak super : D czyli wszystkie przykłady ok * −*
Dziękuje za sprawdzenie : )
12 gru 10:46
6latek: a) dobrze tylko mianownik zostaw w postaci (x2+1)2
na koncu mozesz tez licznik zapisac tak
−4x2+4= 4−4x2= 4(1−x2) jesli sobie zyczy tak Pan profesor
12 gru 10:49
Kamila.: ok, dziękuje : )
12 gru 10:56
6latek: Policz pochodna tej funkcji
y=sin2(x)
pamietaj ze sin2(x)= (sin(x)2
12 gru 11:09
6latek: =(sin(x))2 oczywiscie
12 gru 11:10