Ile jest różnych liczb sześciocyfrowych
piop: Ile jest różnych liczb sześciocyfrowych zapisanych w systemie osiemnastkowym takich, że
wszystkie cyfry są różne i liczba jest parzysta?
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17
_
0,2,4,6,8,10,12,14,16 − te liczby mogą być na końcu (9 cyfr)
16 * 16 * 15 * 14 * 13 * 9 = 6289920
Ma być 6333600
?
12 gru 12:51
Pytający:
(17 * 16 * 15 * 14 * 13 * 9) − (1 * 16 * 15 * 14 * 13 * 8)
// (zero dopuszczone na pierwszym miejscu) − (zero na pierwszym miejscu)
12 gru 13:01
piop: Ile jest różnych liczb siedmiocyfrowych zapisanych w systemie dwunastkowym takich, że wszystkie
cyfry są różne i liczba jest nieparzysta?
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11
6 cyfr na końcu
10*10*9*8*7*6*6=1814400
To zadanie jest akurat zrobione dobrze.
Proszę mi powiedzieć czy jeżeli mamy liczbę parzystą to robimy z zerem − zero, a jeżeli
nieparzystą to bez zera ?
12 gru 13:57
kerajs: ''Ile jest różnych liczb siedmiocyfrowych zapisanych w systemie dwunastkowym takich, że
wszystkie
cyfry są różne i liczba jest nieparzysta?
10*10*9*8*7*6*6=1814400
To zadanie jest akurat zrobione dobrze.''
Ten wynik to suma:
6*5*9*8*7*6*6+5*6*9*8*7*6*6=10*10*9*8*7*6*6
Pierwsza cyfra nieparzysta, ostatnia także (ale różna od pierwszej) i pozostałe różne +
pierwsza cyfra parzysta ale nie 0, ostatnia nieparzysta i pozostałe różne.
Analogicznie:
''Ile jest różnych liczb sześciocyfrowych zapisanych w systemie osiemnastkowym takich, że
wszystkie cyfry są różne i liczba jest parzysta? '' przedstaw jako sumę:
Pierwsza cyfra nieparzysta, ostatnia parzysta i pozostałe różne + pierwsza cyfra parzysta ale
nie 0, ostatnia parzysta (ale różna od pierwszej) i pozostałe różne.
Analogicznie:
12 gru 14:27