inwers
imie: Czy jeżeli element neutralny podwójnie wychodzi e = 5,to isnieje,czy nie?Czy musi być on
dwukrotnie = 0,aby istniał?
I czy jezeli nie istnieje element neutralny,to istnieją inwersy?
12 gru 19:58
imie: chyba za mało napisałem, działanie to x*y=x+y−5. Element neutralny dla dodawania to 0,tak?
Dla mnożenia to 1?A co jeżeli w działaniu jest i mnożenie i dodawanie?
13 gru 09:57
Maciess: Twoje dzialanie jest oznaczone *(gwiazdką) ale to nie jest mnozenie. To jest po prostu
definicja tego dzialania
x*y:=x+y−5
Przykład 3*4=3+4−5=2
13 gru 10:04
imie: wiem o tym, chodziło mi o rozwinięcie tego działania czyli dajmy na to a*b=ab+b−7,tą prawą
stronę.
przespałem definicje elementu neutralnego, dlatego nie wiem kiedy istnieje a kiedy nie,czy
kiedy wychodzi 0,czy jakaś inna liczba. Myślałem, że jest to zalezne m. in od tego co stoi po
prawej stronie
13 gru 10:32
imie: no i to, czy jeżeli element neutralny nie istnieje, to nie ma inwersu
13 gru 10:34
Maciess: No to szkoda tutaj "strzępić pióra", skoro sam sie przyznales ze nie znasz defnicji

I nie
mowie tego ze złośliwości. Wygugluj sobie definicje i najlepiej odpal jakiś skrypt do algebry.
Tam na początku zawsze jest definicja elementu e. neutralnego + zilustrowana kilkoma
przykładami. Jak dalej będą problemy to wtedy odezwij się znowu.
13 gru 10:43