prosta x nachylona pod kątem
wigilia: Prosta y=−√3 + 1 przecina oś OY pod kątem
A) 30° B) 45° C) 60° D) 120°
a=tgα = −√3 ⇒ α=−60°+180°=120°
mogę zignorować to + 1?
12 gru 17:44
ite: W zapisie wzoru uciekło x,
dodanie 1 nie ma wpływu na kąt nachylenia prostej względem żadnej z osi,
wpływa tylko na współrzędne punktów jej przecięcia z osiami.
12 gru 17:49
wigilia: mozesz mi poprwaic wzor z tym x'em?
12 gru 17:52
ite: chodzi o wzór prostej, pewnie chodzi o
y=−√3*x + 1
12 gru 17:55
wigilia: okej dziekuje
12 gru 17:57
janek191:
12 gru 18:51