prosta x nie ma miejsc zerowych dla
ulungus: Prosta y=(2−a)x+3a+3 nie ma miejsc zerowych dla
A) a=0 B) a=2 C) a=1 D) a=−1
jak mam to obliczyc?
12 gru 16:03
6latek: Podstawiaj kolejno za a i sprawdz ktora dla ktorego a dostaniesz wzor funkcji stalej.
natomiast nurtuje mnie taki problem
y=0 wykresem jest os OX
czy taka funkcja ma nieskonczenie wiele miejsc zerowych ?
12 gru 16:19
ulungus: | | b | |
a moge tak ze x0=− |
| a 0 nie mozna dzielic przez 0 i elo nie ma miejsc zerowych tam |
| | a | |
12 gru 16:39
6latek: czym jest tutaj a i b?
12 gru 16:53
ulungus: no a z odpowiedzi a b to 3 chyba
12 gru 16:54
ulungus: a wybralem 0
12 gru 16:54
6latek: Mozesz
Tylko pownienes napisac tak
i to tego podstawiac a
12 gru 17:03
Jerzy:
Dla a = 2 , prosta ma równanie y = 9 i nie ma miejsc zerowych.
Prosta y = 0 ma nieskończenie wiele miejsc zerowych.
12 gru 17:07
ulungus: dzieki, osoba postronna juz mi wytlumaczyla
12 gru 17:13
6latek: dziekuje
Jerzy
Natomiast Ty kolego musisz wiedziec ze
| | b | |
we wzorze x0= − |
| to a nie jest nasze a z zadania tylko a oznacza wspolczynnik |
| | a | |
kierunkowy prostej (czyli to co stoi przy x
troche niefortunne oznaczenia
12 gru 17:15