matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.4.2019
Zadania
Odp.
9
Michał:
witam, robiłem sobie takie zadanko
https://www.zadania.info/d1691/6487887
2
Konrad:
W kulę o promieniu 6 wpisano ostrosłup prawidłowy trójkątny tak, że środek kuli znajduje się wewnątrz ostrosłupa. Jaka powinna być wysokość tego ostrosłupa, aby jego objętość była
0
Nikit Niwarkocz:
Wśród losowo wybranych 500 Studentów pewnej uczelni zaobserwowano 275 kobiet a) Czy można na tej podstawie sądzić, że zainteresowanie ta uczelnią u obu płci jest jednakowe?
1
anita :
Witam
4
rogal:
lx
4
−1l≤3
2
+3
6
Michał:
https://www.zadania.info/d43/9127300
Czy trójkąt BCE jest prostopadły?
2
Guest:
Wykorzystując tw. cosinusów wyprowadź tzw. wzór Herona na pole trójkąta. Pomoże ktoś?
13
1 zadanie:
Wyznacz resztę z dzielenia liczby 3
2018
przez 16.
5
zadanie maturalne:
Dane są zbiory A={1,2,3,4,5,6,7} i B={1,2,3}. Wybieramy losowo zbiór i z niego kolejno bez zwracania trzy liczby, które zapisane w kolejności losowania tworzą ciąg trzyelementowy.
5
Satan:
Niech f(x) = sinx + 1
1
Mam wyznaczyć f
−1
[ (
,
∞
) ]. Pytanie: jak to zrobić? Funkcja odwrotna, to taka, że
2
podając wartość, otrzymujemy pierwotny argument, to jest:
0
Marta:
Proszę o pomoc, nie wiem jak zabrac sie za to zadanie
33
maaaaturaaaaa:
ewentualnie tego: https://www.youtube.com/watch?v=V_wuu33XF60
9
Venus:
|CC
'
|=14
1
Seweryn:
Prosta y = −x + b jest styczna do okręgu danego równaniem x
2
+ y
2
= 10. Zakoduj cyfrę jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby |b|.
1
anter11:
Prawdopodobieństwo wyprodukowania elementu wadliwego wynosi 0,15. Do kontroli pobiera się losowo 5 sztuk. Niech Z oznacza liczbę sztuk wadliwych.
2
wika:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramionach długości b i kącie między nimi α . Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem β.
1
anter11:
Rzucamy dwukrotnie rzetelną kostką do gry. Niech X oznacza różnicę wyrzuconych oczek. Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej X, jej dystrybuantę oraz E(X) i D2(X)
1
Martyna:
w graniastoslupie prostym ktory w podstawie ma trojkat rownoramienny o ramieniu dlugosci a ,pole powierzchni dwoch przystajacych scian bocznych jest 2 razy wieksze od pola jego
0
kila:
Napisz różniczkę zupełną fukcji f(x,y)=
arctgx
arcsiny
w punkcie (x
0
, y
0
)= (1, 1/2)
8
janek191:
3) cos δ dobrze policzone ?
2
nietasama:
:::rysunek::: Na osi liczbowej zaznaczono punkty S i T. Odcinek ST podzielono na 12 równych części.
2
Polka :
Dana jest funkcja y=
−x
x+1
. Wyznacz równania stycznych do wykresu tej funkcji które są równoległe do prostej x+2y=0.
1
PirchHD:
Pomoc z rysunkiem. Na czworokacie wypukłym Abcd opisano okrąg o środku S. wiedząc z3 Ac=AB Oraz DC=5 AD=5 BD=6.
1
K:
Dany jest wielomian W(x)= (x
2
−5x+6)(x−4k+6). Wyznacz wszystkie wartości parametru k dla których pierwiastki tego wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny
1
Magdalena:
f(x)=log
5
(x
2
+125)+25 w przedziale <−5;+
∞
)
1
Fermi:
:::rysunek::: Cześć.
6
Marcin:
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x
3
+(m−1)x−m=0 ma dokładnie dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
8
mat:
:::rysunek:::
6
MAKS:
Witam, mam takie zadanko Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru a równanie
1
delarix:
Dwaj turyści jednocześnie zaczęli marsz że stała prędkością i ta sama trasą. Pierwszy z miejscowości A do miejscowości B, drugi z B do A. Po spotkaniu pierwszy turysta maszerowal
1
delarix:
udowodnij że w dowolnym trójkącie abc
β
γ
sin
*sin
2
2
h=2p*
α
cos
2
oznaczenia standardowe α, β, γ miary kątów trójkąta w wierzchołkach odpowiednio A, B, C,
5
delarix:
uzasadnij że (x+y)(x+y+2cosα) +2≥0 dla dowolnych x, y, α∊R
21
delarix:
Liczba
√
|40
√
2
−57|
−p{40
√
2
+57 jest równa?
13
Pituś:
wykresem funkcji f jest łamana łącząca punkty (−3;2),(−1;−2),(2;1),(5;−2). Funkcja f jest malejąca w zbiorze...?
6
Pituś:
punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC i jest punktem wewnetrznym tego trójkata. Jeśli kąt między styczną do okręgu w punkcie B i półprostą OA ma miarę 40
10
Doliores:
Hej, szukam różnych ciekawych def bazy przestrzeni Liniowej. Na razie mam: Książkową, zbior B to baza gdy jest on liniowo niezalezny i generuje dowolny wektor w
5
Paweł:
Cześć, próbuję rozwiązać to zadanie ale nic mi nie przychodzi do głowy: Każda ze ścian bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną jego podstawy kąt 45. Podstaw jest
1
delarix:
Tworzymy liczby szesciocyfrowe biorąc sześć różnych cyfr że zbioru (1,2,3,4,5,6,7). Ile jest wśród tych liczb takich która ostatnia i pierwsza cyfra jest parzysta?
1
delarix:
1
Dziedziną funkcji f(x) =
jest?
6x+5
log(4−
3+2x
1
delarix:
Ma ktoś może odpowiedzi do najnowszej matury próbnej od Pazdry? Napisałem te maturę ostatnio i jestem ciekaw jak mi poszlo
10
Natalia:
Oblicz pochodna f (x)=sin (ln2x)+3x
x
2
−6x+8
1
Natalia:
Oblicz pochodna f (x)=x
7
coś x lnx
1
Natalia:
Oblicz pochodna : F (x)=2 (3x
5
−7x
4
+2x−
4
x
)
7
2
Natalia:
Dana jest funkcja y=
−3x+1
2x−3
sprawdź czy splenia ona równanie 4y'+y''(2x−3)=0
0
Natalia:
Rozwią układ równań liniowych metoda eliminacji gaussa 4x
1
−3x
3
+10x
4
+2x
5
=0
1
Natalia:
Oblicz rzad macierzy A metoda minorow gdy A= 1 2 1
3
Ewela:
Cześć
Zanim napiszę zadanie, chciałabym sprostować, że bardzo zalezy mi na rozwiązaniu samodzielnie
5
an:
:::rysunek::: To chyba powinno wyglądać tak