wartość bezwzględna
delarix: Liczba √|40√2−57|−p{40√2+57 jest równa?
11 kwi 12:22
6latek: √40√2+57}
zapisz w postaci √x+√y
11 kwi 12:39
ite:
Ja mam inny pomysł
40√2+57=2*5*4√2+25+32=2*5*4√2+52+(4√2)2=52+2*5*4√2+(4√2)2=(5+4√2)2
11 kwi 13:12
6latek: dzien dobry
ite
11 kwi 13:28
ite: Dzień dobry!
Jak można przejść z tego pierwiastka sumy do sumy pierwiastków?
11 kwi 13:51
Jerzy:
Coś
małolat przeszarżował
11 kwi 14:14
11 kwi 14:17
6latek: Tablice matematyczno −fizyczne czterocyfrowe z 1966roku .
11 kwi 14:21
Jerzy:
Niestety nie mogę otworzyć tego linku, ale nie próbuj mi wmówić,że w tablicach matematycznych
jest wzór:
√a + b =
√a +
√b
11 kwi 14:28
6latek: Jerzy
Mowilem Ci nie czepiaj sie dziecka

Nie chodzi o pierwiastek postaci
√a+b tylko o pierwiastek postaci
√A+√B lub
√A−√B
gdzie A i B sa liczbami wymiernymi dodatnimi
Takie pierwiastki sa nazywane
surdycznymi
Twierdzenie :
Jezeli A i B i C sa liczbami dodatnimi wymiernymi spelniajacymi warunek
A
2−B=C
2 to zachodza wzory
11 kwi 14:39
ite:
Więc ta postać surdyczna z tego wzoru wychodzi
| | 57 | | 57/40+9/40 | | (57/40−9/40 | |
√40*√( |
| +√2)=√40*[√ ( |
| )+√ |
| )] |
| | 40 | | 2 | | 2 | |
Taka postać ucieszy lecz nie pomoże : ))
11 kwi 15:33
6latek: powiedzmy ze sobie zapiszemy to tak
√57+40√2
A=57
B= 3200 bo 40√2= √3200
stad A2−B= 49 stad C=7
√57+7{2}}+√57−7{2} = √32+√25= 5+√32= 5+4√2
√57+40√2= 5+4√2
czyli to co Tobie wyszlo na poczatku
11 kwi 16:25
ite: 
O to już zaczyna mieć postać przyjazną dla użytkownika.
Teraz tylko zapamiętać nazwę surdyczny i na maturę z tym można iść.
11 kwi 16:33
6latek: ite 
Na mature podejrzewam a wrecz jestem pewny ze nie trzeba pamietac tej nazwy (mam ja w ksiazce
z 1959r)
bo jesli juz trzeba bedzie liczyc to bedzie ze wzoru skroconego mnozenia
A otworzyl sie u Ciebie ten link co wstawilem bo Jerzemu sie nie otworzyl ?
11 kwi 16:36
ite:
Tak u mnie się otworzył.
Nazwa jest konieczna, w ludzkiej świadomości nie istnieje to, co nienazwane.
11 kwi 16:42
6latek: Dobrze . To w takim razie zrobie Ci jeszcze skany inne
Wstawie za chwile
11 kwi 16:49
11 kwi 16:59
11 kwi 17:01
6latek: ABC 
Tej nie mam akuratnie .
Ja mam troche tych zbiorow zadan .Tylko nalezaloby do nich zagladac
11 kwi 17:04
iteRacj@: Dzięki te skany, od dzisiaj korzystam ze sposobu ze str.218.
11 kwi 21:26
6latek: dziekuje za na to spojrzalas
To oznacza ze na cos takze sie przydalem i ja .
11 kwi 22:16
Maciess: Kiedyś to lepsze te ksiązki pisali. Fajny sposób, przyda się
12 kwi 00:20