funkcja n
Ewela: Cześć

Zanim napiszę zadanie, chciałabym sprostować, że bardzo zalezy mi na rozwiązaniu samodzielnie
tego zadania
lecz nie wiem jak to do konca rozwiązać...
Wiem, ze to moze nie jest najlepsza strona na tego typu zadanie, poniewaz dotyczy ono algoytmu
i informatyki
ale ja juz naprawde nie mam siły... Od dwóch dni męcze to zadanie, mam odpowiedz do jednego
pytania ale mam wrazenie ze jest ono calkowicie bledne...
Mianowicie:
Niech A będzie algorytmem, którego złożoność wyraża się funkcją n
3
,
gdzie n jest rozmiarem zadania. Czas wykonania tego algorytmu dla
danych o rozmiarze 3 (na pewnym komputerze) wynosi 81 sek.
a)Ile czasu zajmie wykonanie zadania 3 razy większego?
B) Jaki jest maksymalny rozmiar zadania, które można rozwiązać w ciągu 375sek
?
C )Ile czasu zajmie wykonanie algorytmu dla danych o rozmiarze 9 na
komputerze 27 razy szybszym?
w przykładzie A wyszlo mi 9sekund a obliczyłam to tak:
(3n)
3 = 9n = 9 sekund
Czy znalazłaby się osoba która mogłay mi pomoc ?
Bardzo dziękue za poswiecony czas, i przepraszam za klopot z gory
ABC:
nie jest dobrze z twoim pojmowaniem tego...
(3n)
3=3
3n
3=27n
3
czyli wykonanie zadania 3 razy większego zajmie 27 razy więcej czasu
27*81=2187 sekund =36 minut 27 sekund
B)375/81=125/27
3√125/27=5/3
5/3*3=5
maksymalny rozmiar zadania to 5
C) 3 razy większe zadanie na 3
3=27 razy szybszym komputerze czyli?
ABC:
miałaś w podpunkcie A że wykonanie 3 razy większego zajmuje 27 razy więcej czasu na tym samym
kompie, więc jeśli przeniesiesz na 27 razy szybszy komp to czas się nie zmieni , to chyba
logiczne jest?
jeżeli jesteś dobrowolnie na tej informatyce to ja bym się zastanowił czy to dobry pomysł