matematykaszkolna.pl
funkcja n Ewela: Cześć emotka Zanim napiszę zadanie, chciałabym sprostować, że bardzo zalezy mi na rozwiązaniu samodzielnie tego zadania lecz nie wiem jak to do konca rozwiązać... Wiem, ze to moze nie jest najlepsza strona na tego typu zadanie, poniewaz dotyczy ono algoytmu i informatyki ale ja juz naprawde nie mam siły... Od dwóch dni męcze to zadanie, mam odpowiedz do jednego pytania ale mam wrazenie ze jest ono calkowicie bledne... Mianowicie: Niech A będzie algorytmem, którego złożoność wyraża się funkcją n3 , gdzie n jest rozmiarem zadania. Czas wykonania tego algorytmu dla danych o rozmiarze 3 (na pewnym komputerze) wynosi 81 sek. a)Ile czasu zajmie wykonanie zadania 3 razy większego? B) Jaki jest maksymalny rozmiar zadania, które można rozwiązać w ciągu 375sek ? C )Ile czasu zajmie wykonanie algorytmu dla danych o rozmiarze 9 na komputerze 27 razy szybszym? w przykładzie A wyszlo mi 9sekund a obliczyłam to tak: (3n)3 = 9n = 9 sekund Czy znalazłaby się osoba która mogłay mi pomoc ? Bardzo dziękue za poswiecony czas, i przepraszam za klopot z gory emotka
11 kwi 00:08
ABC: nie jest dobrze z twoim pojmowaniem tego... (3n)3=33n3=27n3 czyli wykonanie zadania 3 razy większego zajmie 27 razy więcej czasu 27*81=2187 sekund =36 minut 27 sekund B)375/81=125/27 3125/27=5/3 5/3*3=5 maksymalny rozmiar zadania to 5 C) 3 razy większe zadanie na 33=27 razy szybszym komputerze czyli? emotka
11 kwi 06:44
Ewela: emm, 9*33*27?
11 kwi 10:06
ABC: miałaś w podpunkcie A że wykonanie 3 razy większego zajmuje 27 razy więcej czasu na tym samym kompie, więc jeśli przeniesiesz na 27 razy szybszy komp to czas się nie zmieni , to chyba logiczne jest? jeżeli jesteś dobrowolnie na tej informatyce to ja bym się zastanowił czy to dobry pomysł
11 kwi 10:39