Określ przedziały monotoniczności w zależności od wartości parametru m
Fermi:

Cześć.
Wytłumaczy mi ktoś to zadanie?:
Dany jest wielomian: W(x) = x
3 +4mx
2 +4m
2 x
Określ przedziały monotoniczności w zależności od wartości parametru m≥ 0.
Moje rozwiązanie:
W'(x)=3x
2 +8mx+4m
2
Δ=16m
2 √Δ =4m
x
1 =−2m
x
2 = −
23 m
W(x) rośnie dla x∊(−
∞;−2m) ∪ ( −
23 m; +
∞)
W(x) maleje dla x∊(−2m; −
23 m)
Wynik zgadza się z odpowiedziami ale ja go nie rozumiem. W zadaniu pisze żeby określić liczbę
rozwiązań w zależności do parametru m, więc dlaczego w odpowiedzi m jest traktowane jako
liczba? Przecież wstawiając za m zero pierwiastek będzie miał tylko jeden potrójny pierwiastek
a wtedy przedziały monotoniczności też sie zmienią.
11 kwi 16:11
Satan: Co masz na myśli "pierwiastek będzie miał tylko jeden potrójny pierwiastek"?
Od kiedy równanie kwadratowe może mieć pierwiastek potrójny, tudzież trzykrotny?
Jak wstawimy za m liczbę zero, to otrzymamy jeden, podwójny pierwiastek równy 0. I tyle, wykres
pochodnej będzie parabolą o miejscu zerowym równym x = 0. Stąd funkcja rośnie na prawie całej
dziedzinie i istotnie tak jest. Przyjmijmy m = 0. Wówczas:
f(x) = x3
f'(x) = 3x2
A tutaj pierwiastek równania 3x2 = 0 jest oczywisty. Dlaczego m jest traktowane jako liczba?
Bo to parametr, a parametr jest liczbą. Innego uzasadnienia nie ma.
Dodatkowo zobacz na to, co napisałeś i wstaw m = 0. Otrzymasz, że:
W(x) rośnie na przedziale (−∞, 0) ∪ (0, ∞) i maleje na przedziale (0, 0)
Przedział (0, 0) jest zbiorem pustym, a więc nie maleje. Wszystko się zgadza.
11 kwi 16:30