matematykaszkolna.pl
Określ przedziały monotoniczności w zależności od wartości parametru m Fermi: rysunekCześć. Wytłumaczy mi ktoś to zadanie?: Dany jest wielomian: W(x) = x3 +4mx2 +4m2 x Określ przedziały monotoniczności w zależności od wartości parametru m≥ 0. Moje rozwiązanie: W'(x)=3x2 +8mx+4m2 Δ=16m2 Δ =4m x1 =−2m x2 = − 23 m W(x) rośnie dla x∊(−;−2m) ∪ ( − 23 m; +) W(x) maleje dla x∊(−2m; − 23 m) Wynik zgadza się z odpowiedziami ale ja go nie rozumiem. W zadaniu pisze żeby określić liczbę rozwiązań w zależności do parametru m, więc dlaczego w odpowiedzi m jest traktowane jako liczba? Przecież wstawiając za m zero pierwiastek będzie miał tylko jeden potrójny pierwiastek a wtedy przedziały monotoniczności też sie zmienią.
11 kwi 16:11
Satan: Co masz na myśli "pierwiastek będzie miał tylko jeden potrójny pierwiastek"? Od kiedy równanie kwadratowe może mieć pierwiastek potrójny, tudzież trzykrotny? Jak wstawimy za m liczbę zero, to otrzymamy jeden, podwójny pierwiastek równy 0. I tyle, wykres pochodnej będzie parabolą o miejscu zerowym równym x = 0. Stąd funkcja rośnie na prawie całej dziedzinie i istotnie tak jest. Przyjmijmy m = 0. Wówczas: f(x) = x3 f'(x) = 3x2 A tutaj pierwiastek równania 3x2 = 0 jest oczywisty. Dlaczego m jest traktowane jako liczba? Bo to parametr, a parametr jest liczbą. Innego uzasadnienia nie ma. Dodatkowo zobacz na to, co napisałeś i wstaw m = 0. Otrzymasz, że: W(x) rośnie na przedziale (−, 0) ∪ (0, ) i maleje na przedziale (0, 0) Przedział (0, 0) jest zbiorem pustym, a więc nie maleje. Wszystko się zgadza.
11 kwi 16:30