prawdopodobvienstwo
anter11: Rzucamy dwukrotnie rzetelną kostką do gry. Niech X oznacza różnicę wyrzuconych oczek.
Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej X, jej dystrybuantę oraz E(X) i D2(X)
Jak to rozwiazac, chodzi o samo ujecie tej roznicy
11 kwi 19:14
Adamm:
mamy pierwszy rzut R1 z rozkładem jednostajnym na {1, 2, 3, 4, 5, 6}
mamy drugi rzut R2 podobnie
X = R1 − R2
No to próbujemy
P(X = −k) = P(x = k)
P(X = 0) = P(R1 = R2) = 1/6
P(X = 1) = P((R1, R2)∊{(2, 1), (3, 2), ..., (6, 5)}) = 5/36
P(X = 2) = P((R1, R2)∊{(3, 1), (4, 2), ..., (6, 4)}) = 4/36
no i już widzimy
P(X = 3) = 3/36, P(X = 4) = 2/36, P(X = 5) = 1/36
11 kwi 19:53