Pochodna
Natalia: Oblicz pochodna f (x)=sin (ln2x)+3xx2−6x+8
11 kwi 10:38
6latek: 3xx2−6x+8 masz wzor na pochodna czyli funkcja do potegi funkcji
sin(ln2x)
(sinx)'= cos x za x robi (ln2x)
11 kwi 11:48
Jerzy:
| | sinx | | x2 − 6x + 8 | |
f'(x) = cosx*ln(2x) + |
| + 3*(xx2 − 6x +8)*[(2x − 6)*lnx + |
| )] |
| | x | | x | |
11 kwi 11:49
Jerzy:
Chyba źle przeczytałem. Jeśli tam jest sin(ln2x) , to poczatek pochodnej jest:
| | 1 | |
f'(x) = cos(ln2x)* |
| + 3*(................ i dalej bez zmian. |
| | x | |
11 kwi 11:52
6latek: Dzien dobry
Jerzy
11 kwi 11:52
Jerzy:
Witaj
11 kwi 11:54
Natalia: Źle wpisałam. .. nie jest 3x tylko 3e ale e do potegi x to jest to samo wiec tam poprostu to
przepisuje i razy pochodna wnętrza tj wykładnia potęgi?
11 kwi 11:57
Jerzy:
Zapisz jeszcze raz porządnie tą funkcję, bo nie jestem jasnowidzem.
11 kwi 11:59
Natalia: Sin (ln2x)+3e(x2−6x+8)
11 kwi 12:10
Natalia: To co jest za e jest e wykładnia potegi
11 kwi 12:10
Jerzy:
| | cos(ln2x) | |
f'(x) = |
| + 3ex2 − 6x + 8*(2x − 6) |
| | x | |
11 kwi 12:12