Podzieliłem wysokość ostrosłupa na 6 i jakiś x i nie wiem co dalej
Konrad: W kulę o promieniu 6 wpisano ostrosłup prawidłowy trójkątny tak, że środek kuli znajduje się
wewnątrz ostrosłupa. Jaka powinna być wysokość tego ostrosłupa, aby jego objętość była
największa. Podaj tę objętość
11 kwi 22:39
Mila:

R=6, |OS|=x, |DS|=H,0<H<12
H=x+6,
x=H−6
| | 2 | | a√3 | | a2 | |
(H−6)2+( |
| * |
| )2=36⇔H2−12H+36+ |
| =36 |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
a
2=3*(12H−H
2)
=============
| | (12H−H2) | | 1 | |
V(H)= |
| *H= |
| *(12H2−H3) |
| | 4 | | 4 | |
V'(H)=0⇔24H−3H
2=0 ⇔3H*(8−H)=0
H=8 ( uzasadnij, że dla H=8 jest maksimum)
a
2=3*(12*8−64)=3*32=96
a=4
√6
V
max=64
√3
===========
To jest czworościan foremny ! Sprawdź dł. krawędzi, jest równa 4
√6
11 kwi 23:30
Konrad: Dziękuję
12 kwi 00:37