oblicz objętość
wika: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramionach długości b i kącie między nimi α .
Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem β.
Wyznacz objętość ostrosłupa.
odp: V= b3*sinα*tgβ12cos u α/2
11 kwi 19:16
Eta:
Spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu o promieniu R opisanego na podstawie
z tw. cosinusów w ΔAOC
b
2=R
2+R
2−2R*R*cos(180
o−α) , cos(180
o−α)= −cosα
b
2=2R
2(1+cosα) , 1+cosα= 2cos
2(α/2)
to R
2= U{b
2}{4cos
2(α/2)
Z tw. Pitagorasa w ΔOBS H= R*tgβ =..............
| | 1 | |
V= |
| Pp*H =....................... |
| | 3 | |
co daje:
| | b3sinα*tgβ | |
Odp : V= |
| |
| | 12cos(α/2) | |
=================
11 kwi 19:44
wika: dziękuję bardzo
11 kwi 21:20