mono
Maciess:

Graniastosłup prosty trójkątny o bokach 2,
√7,3. Płaszczyzna przechodzi przez najdłuższy bok
podstawy i jeden z wierzchołków drugiej podstawy. Otrzymane przekrój jest trojkątem o polu
3
√3
Oblicz cosinus kąta między między ramionami tego trojkąta oraz cosinus między płaszczyzną
przekroju a płaszczyzną podstawy.
Moze rysunek nie za piękny ale cos widac.
Mam pole przekroju więc policzyłem jego wysokość. Problem raczej z pierwszą częścią zadania.
11 kwi 18:36
Mila:

2<
√7<3
1) P
ΔABC1=3
√3
h=2
√3
2) Pole ΔABC :
2
2=
√72+3
2−2*3*
√7cosα
| | 1 | | √3 | | 3√3 | |
PΔABC= |
| *3*√7* |
| = |
| |
| | 2 | | √7 | | 2 | |
h
1=
√3
======
| | √3 | | 1 | |
3) cosδ= |
| = |
| ⇔δ=60o ( i to bardzo ułatwia resztę) |
| | 2√3 | | 2 | |
dalej sam
11 kwi 20:37
janek191:
3) cos δ dobrze policzone ?
11 kwi 20:44
janek191:
Dobrze
11 kwi 20:45
Maciess: Dało rade. Próbowałem zrobić pierwszą część zadania, a tak naprawdę trzeba było od tyłu.
Wielkie dzięki wyniki sie zgadzają
11 kwi 21:53
11 kwi 21:56
Mila:
11 kwi 22:08
Mila:
To jak jest w Twojej szkole, oceny maturzystom wystawiono?
11 kwi 23:52
Maciess: Oceny właśnie dziś wszystkie zostały w e−dzienniku uzupełnione. Ale nie wiadomo co z
klasyfikacją. Rozmawiałem dzis z naczucielami w szkole (cała szkoła strajkuje) i mówią ze sami
nie wiedzą co będzie. Z jednej strony nie chcą przerywać strajku, a z drugiej nie chcą też nam
problemów robić. Wszystko sie wyjasni na dniach.
12 kwi 00:24
Mila:
To dobrze, że oceny wystawione. Myślę, że będą konferencje klasyfikacyjne.
12 kwi 22:08