Rownanie
Natalia: Rozwią układ równań liniowych metoda eliminacji gaussa
4x1 −3x3+10x4+2x5=0
x1+x2+2x3+3x4−x5=0
2x1−x2+3x3+5x4=0
11 kwi 10:01
Natalia: Pomoże ktoś. ..
12 kwi 21:09
Mariusz:
Swobodnymi parametrami mogą być x4 oraz x5
więc możesz eliminować niewiadome x1 , x2 , x3
Sprowadź układ do układu z macierzą trójkątną
13 kwi 09:08
Natalia: Nie widzę tego jak to sprowadzic właśnie do tej macierzy trójkątne. ..
13 kwi 11:48
Satan: Najpierw zapisz macierz główną układu, a następnie stosuj operacje wierszowe.
13 kwi 12:14
Mariusz:
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
x
1+x
2+2x
3+3x
4−x
5=0
2x
1−x
2+3x
3+5x
4=0
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
4x
1+4x
2+8x
3+12x
4−4x
5=0
4x
1−2x
2+6x
3+10x
4=0
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
4x
2+11x
3+2x
4−6x
5=0
−2x
2+9x
3 −2x
5=0
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
4x
2+11x
3+2x
4−6x
5=0
4x
2−18x
3 +4x
5=0
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
4x
2+11x
3+2x
4−6x
5=0
−29x
3 −2x
4+10x
5=0
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
4x
2+11x
3+2x
4−6x
5=0
29x
3 + 2x
4 − 10x
5=0
Teraz macierz układu jest trójkątna
i możemy dokończyć rozwiązywanie układu metodą podstawiania
Tak jak wcześniej napisałem x
4 oraz x
5 są swobodnymi parametrami
| | 22 | | 110 | | 58 | | 174 | |
4x2− |
| x4+ |
| x5+ |
| x4− |
| x5=0 |
| | 29 | | 29 | | 29 | | 29 | |
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
4x
1 −3x
3+10x
4+2x
5=0
| | 6 | | 30 | | 290 | | 58 | |
4x1 + |
| x4− |
| x5+ |
| x4+ |
| x5=0 |
| | 29 | | 29 | | 29 | | 29 | |
| | 296 | | 28 | |
4x1 + |
| x4+ |
| x5=0 |
| | 29 | | 29 | |
13 kwi 13:05