Macierz
Natalia: Oblicz rzad macierzy A metoda minorow gdy A=
1 2 1
4 9 3
2 5 1
0 2 −2
2 7 −1
11 kwi 09:55
Satan: Szczerze, to trochę zabawy. Najpierw skorzystaj z tego, że rankA = liczba liniowo niezależnych
kolumn/wierszy
Stąd wiemy, że rankA ≤ 3
I teraz szukamy minorów co najwyżej 3x3. Szczerze, to metoda dobra, aczkolwiek mozolna, bo
| | | |
takich minorów mamy | , czyli 10. |
| | |
Wystarczy znaleźć jeden, którego wyznacznik jest niezerowy.
Z tego co widzę, to drugi wiersz jest kombinacją liniową pierwszego i czwartego wiersza, więc
weźmy minor złożony z pierwszego, trzeciego i czwartego wiersza:
1 2 1
2 5 1
0 2 −2
det = 1(−10 − 2) − 2(−4 − 0) + 1(4 − 0) = −12 + 8 + 4 = 0
A więc i czwarty wiersz jest kombinacją liniową dwóch wierszy.
Jak widać, jest to Syzyfowa praca. Łatwiej zauważyć, że jeśli dodamy do drugiej kolumny trzecią
kolumnę, to dostaniemy:
1 3 1
4 12 3
2 6 1
0 0 −2
2 6 −1
I teraz dzieląc drugi wiersz przez 3 mamy:
1 1 1
4 4 3
2 2 1
0 0 −2
2 2 −1
Czyli rankA ≤ 2
A więc szukamy minora 2x2, np:
1 2
4 9
det = 9 − 8 = 1
A więc rankA = 2.
11 kwi 17:01
Natalia: Na jakiej podstawie zakładamy ze rząd macierzy jest mniejszy równy 2?
12 kwi 10:53
Satan: Ponieważ postępujemy jak na początku. Pokazaliśmy, że maksymalnie dwie kolumny są liniowo
niezależne. Więc znów skorzystaliśmy z tego, że rankA = liczba liniowo niezależnych
wierszy/kolumn.
Stąd rankA ≤ 2
12 kwi 20:43
Satan: PS − tam dzielimy drugą kolumnę przez 3, a nie wiersz. Mój błąd w druku
12 kwi 20:45
Natalia: Ok dzieki
12 kwi 21:06