wykaż że dla dowolnego parametru a równanie....
MAKS: Witam, mam takie zadanko
Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru a równanie
x3 −6ax2+12a2x+x−18=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste.
Widziałem rozwiązanie obliczając pochodną itd, ale mam pytanie bo zrobiłem to innaczeji
doszedłem
do takiej formy równania
x(x2−6ax+12a2+1) −18 =0
obliczając deltę z wyrażenia w nawiasie, delta wychodzi −12a2−4 czyli jest dla dowolnego a
ujemna
co oznacza że wyrażenie w nawiasie nie ma pierwiastków czyli mogę to napisać i wtedy zostaję mi
tylko 1 rozwiązanie rzeczywiste i jest dobrze zrobione?
11 kwi 14:18
Jerzy:
A dlaczego sądzisz,że wtedy istnieje tylko jedno rozwiazanie ?
Mamy: x*(......) − 18 = 0
i np: 3*6 − 18 = 0
2*9 − 18 = 0
1*18 − 18 = 0
11 kwi 14:26
MAKS: Czyli liczenie pochodnej to jedyne wyjście? Bo w takich zadaniach zawsze sprowadzałem to np do
postaci
(x−3)(x2−2+5)=0 i wtedy wiem że jest jedno rozwiązanie, tu się tak nie da?
11 kwi 14:31
MAKS: np do postaci (x−3)(x2−2x+5) ** literówka
11 kwi 14:32
Jerzy:
Nie, bo nie doprowadziłeś lewej strony do postaci iloczynowej.( w podanym przykadzie 14:31
masz postać iloczynową i wtedy mozesz dokładnie ustalać ilość pierwiastków)
11 kwi 14:34
MAKS: Tak, rzeczywiście, zauważyłem, dzięki

, a jeszcze jedno pytanko, da się to równanie
sprowadzić do
postaci iloczynowej żeby nie liczyć drugim sposobem z pochodną ?
11 kwi 14:38
Jerzy:
Raczej nie bardzo
11 kwi 14:39