Wyznacz wartości parametru.
Marcin: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x3+(m−1)x−m=0 ma dokładnie dwa różne
pierwiastki rzeczywiste.
11 kwi 15:49
Jerzy:
Tam ma być x3 ?
11 kwi 15:51
jc: Przecież jest.
x3+(m−1)x−m=(x−1)(x2−x−m)
m=0 lub m=−1/4
11 kwi 15:59
jc: Szukamy m, dla którego wielomian x2−x−m ma pierwiastek podwójny lub ma dwa różne pierwiastki,
z których jeden jest równy 1.
Dla m=−1/4 mamy dwa rozwiązania: 1, 1/2.
Dla m=0 mamy dwa rozwiązania: 1, 0.
11 kwi 16:02
ite:
jc czy graficznie to ma być jedna z tych sytuacji?
11 kwi 16:07
jc: Tak, jeden pierwiastek podwójny, a jeden pojedynczy.
11 kwi 16:09
ite:
jc dziękuje za wyjaśnienie
11 kwi 17:00