Odcinek
nietasama:

Na osi liczbowej zaznaczono punkty S i T. Odcinek ST podzielono na 12 równych części.
(przepraszam za narysowanie nierównych części).
Jaka jest długość odcinka ST? Jak to rozwiązać? Pomocy poziom gimnazjalny a ja jestem niestety
za głupia na to i szukam pomocy
11 kwi 18:21
ICSP: x − długość jednego odcinka
|ST| = 12x − długość odcinka ST
6x = 1000 − 250 = 750 ( miedzy 1000 a 250 znajduje sie 6 małych odcinków o długości x każdy).
|ST| = 2 * 6x = 2 * 750 = ...
11 kwi 18:34
zys:
6 odcinków to 750
12 odcinków to ...
11 kwi 18:39