matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.6.2011
Zadania
Odp.
0
Olunia:
Witam Bardzo proszę o pomoc sama sobie nie umiem z tym zadaniem poradzić.
3
Lamia:
prosze czy ktoś z Was może sprawdzić czy zadanie jest dobrze rozwiązane ?
0
alexia:
W trojkacie prostokatnym jedna przyprostokatna ma dlugosc 6cm,a przeciwprostokatna ma dlugosc 8 i kat przy przyprostokatnej dlugosci 6 ma miare α.oblicz sina,cosa,tga,ctga
1
Julia:
Oblicz dla jakich α równanie (sinα+1)x
2
+(2
√
2
sinα)x+1=0 równanie ma 1 rozwiązanie.
1
Marek:
Naszkicuj wykres y=2cosx+|cosx|
0
Magda:
POMOCY
2
Mgnienie:
Bardzo prosze o pomoc nie bardzo umiem sobie z tym poradzic .
1
Kasia:
Liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)= x
3
−4x
2
−mx−2n i reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian (x+2) wynosi 3. Oblicz współrzędne m i n.
50
ICSP:
Eta posiadasz może kilka ciekawych zadań z planimetrii? Tylko takich z którymi sobie poradzę
23
Bjornolf:
Witam, Mam zamiar dzisiaj ruszyć temat macierzy, raczej podstawy, lecz myślę, że przyda się nie tylko
11
całki:
2tgxdx
∫
cos
2
x
w podręczniku jest inna odpowiedź niż wyliczyłam, zasugeorwano wykorzystanie metody podstawiania. oni podstawili za tg x, ja za cosx, czy mój wynik jest poprawny? Czy może być
4
Ola:
proszę pomozcie: 2sinx+
√
3
tgx=0
2
gucio:
Zbadać przebieg zmienności funkcji:
5
Tomek.Noah:
Po dluzszej przerwie postawnowilem robic zadania ale szare komorki jeszcze sie nie rozgrzaly
1
Kasia:
Pomóżcie W skrzyni znajduje się 12 detali wyprodukowanych w zakładzie A, 20 detali wyprodukowanych w
6
JA:
pomocy!
13
nick:
2
NICK:
7
ozi:
√
x
2
+2x+1
= x+1
1
Ubezpieczenie:
Czesc mozecie mi wytlumaczyć na jakiej zasadzie działają ubezpieczalnie jak oni zarabiają ? Znajomy ubezpieczył swoje auto w AC. Po roku miał wypadek i ubezpieczalnia wypła mu 12000, a
3
Asia:
Liczby a1=5, a2=50 sa dwoma początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego(an). Czwarty wyraz tego ciągu jest równy:
1
alexia:
W trojkacie ABC katy przy podstawie maja 30 i 45 stopni i wysokosc tego trojkata,ktora pada na podstawe ma dlugosc 10cm.Oblicz obwod i pole trojkata?
1
alexia:
W trójkacie prostokatnym jedna przyprostokatna ma dlugosc 4cm,a druga przyprostokatna ma dlugosc 3 i kat tej przyprostokatnej ma miare α.Oblicz siana,cosa,tga,ctga.
1
Asia:
Miejsce zerowe funkcji h(x)=x
2
−2 są dwoma początkowymi wyrazami malejącego ciągu arytmetycznego. Różnicą tego ciągu jest różnica:
0
Piotr Student:
jest tu ktoś kto umie całki? function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
5
Piotr Student:
Jest tu ktoś kto umie całki?
1
Asia:
Liczba punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych okręgu o równaniu (x+2)
2
+(y−3)
2
=9 jest równa: A. 1, B. 2, C. 3, D. 4
4
gruszka:
y=−x+3
2
Asia:
Punkt A=(sin4,cos4) należy do okręgu o równaniu: A. x
+
y
=
1, B. x
+
y
=
4, C.x
+
y
=
8, D. x
+
y
=
16
2
Asia:
Do okręgu o równaniu (x−5)
+
(y−3)
=
34 należy punkt: A. A=(2,7), B. B=(2,−2), C. C=(2,−3), D. D=(2,6)
5
Justyna:
Rozwiązując przykład x
3
+ 4x + 5 dziedzina wychodzi mi {1, −1} jednak w odpowiedziach jest samo −1 dlaczego
5
Dżasta:
Cześć, uczę się funkcji wymiernych i nie wiem jak znaleźć dziedzinę w tych wyrażeniach: a) x
3
− 8x
2
− x − 2
8
james:
Rozłóż wielomian na czynniki: x
4
+2x
3
−x−2
2
Asia:
Prosta o równaniu 3y=3x+3 jest nachylona do osi OX pod kątem o mierze α. Zatem: A. α=30, B. α=45, C. 45<α<60, D. α=60
1
Asia:
Prosta o równaniu 4x−3y−12=0 przecina oś Oy w punkcie: A=(0,−4), B=(−3,0), C=(3,0), D=(0,4)
18
Krystian:
zalozmy , że funkcja kwadratowa ma miejsca zerowe (8,3) i wykres przechodzi przez pkt.(2,4) jak znaleźć wzór ogólny tej funkcji?
1
enedueee:
Jutro zdaję z matematyki , mam zagrożenie i chcę abyście mi pomogli , bardzo proszę
Zad.1.Oblicz objętość graniastosł. prawidł. trójkątnego którego wszystkie krawędzie mają
1
enedueee:
Oblicz objętość graniastosł. prawidł. trójkątnego którego wszystkie krawędzie mają długość 2√3
1
enedueee:
jedna/druga * 2√3 * √144 =