probabilistyka
Kasia: Pomóżcie
W skrzyni znajduje się 12 detali wyprodukowanych w zakładzie A, 20 detali wyprodukowanych w
zakładzie B i 18 detali wyprodukowanych w zakładzie C. Wadliwość produkcji poszczególnych
zakładów wynosi: 0,1; 0,4; 0,1.
a) Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowany detal okaże się dobry.
b) Wylosowany detal okazał się dobry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyprodukował go zakład
B.
10 cze 17:08
Eta:

a)
D −− wylosowano detal dobry
| | 20 | | 12 | | 18 | |
P(D)=P(D|A)*P(A)+P(D|B)*P(B)+P(D|C)*P(C)= |
| *0,9+ |
| *0,6+ |
| *0,9=.....
|
| | 50 | | 50 | | 50 | |
b) ze wzoru Bayesa
B|D −− wylosowany detal jest dobry i pochodzi z zakładu B
| | P(D|B)*P(B) | | | |
P(B|D)= |
| = |
| =..........
|
| | P(D) | | P(D) | |
dokończ obliczenia
10 cze 17:43