nieoznaczoen
całki: w podręczniku jest inna odpowiedź niż wyliczyłam, zasugeorwano wykorzystanie metody
podstawiania. oni podstawili za tg x, ja za cosx, czy mój wynik jest poprawny? Czy może być
kilka rozwiązań?
robiłam tak:
cosx=t
−sindx=dt
| | 2tgxdx | | sinx | | dt | | 1 | |
∫ |
| =2∫ |
| * |
| =− |
| +C |
| | cos2x | | t3 | | sinx | | cos2x | |
10 cze 20:17
Godzio:
| | sinx | |
2∫ |
| dx = [ cosx = t, −sinxdx = dt, sinxdx = −dt ] = |
| | cos3x | |
| | dt | | 1 | | 1 | |
= −2∫ |
| = |
| + C = |
| + C Wynik jest ok, tylko minusa zjadłaś |
| | t3 | | t2 | | cos2x | |
10 cze 20:58
Godzio:
Wynik po przekształceniu może przyjąć jeszcze taką formę:
1 + tg2x
10 cze 21:01
ICSP: +C ?
10 cze 21:02
Godzio:
10 cze 21:03
Bogdan:
| | 1 | |
Tu aż się samo prosi o podstawienie tgx = t, bo |
| dx = dt, a taki czynnik |
| | cos2x | |
znajduje się w funkcji podcałkowej.
| | 1 | |
∫ 2t dt = 2* |
| t2 + C = tg2x + C |
| | 2 | |
10 cze 21:08
Godzio:
Bogdan, nie rozumiem tylko jednego, dlaczego wyniki się różnią ? Obie metody są poprawne
10 cze 21:14
Andrzej: to policz sobie o ile się różnią

czyli odejmij swój wynik od wyniku Bogdana (lub na odwrót)
10 cze 22:37
Godzio:
Różnią się o 1,
Mój wynik: 1 + tg2x + C
Wynik Bogdana: tg2x + C
10 cze 22:40
Andrzej: no właśnie, macie dokładnie takie same wyniki, bo ta różnica zawiera się w stałej C
10 cze 22:43
Godzio:
Aaaa, takie buty

Dzięki za wyjaśnienie
10 cze 22:45
Bogdan:
10 cze 23:08
AS: Moja propozycja
| | dx | |
Podstawienie: tgx = t |
| = dt |
| | cos2x | |
| | t2 | |
J = ∫tdt = |
| + C = tg2x + C |
| | 2 | |
Kontrola
| | 1 | | 2*tgx | |
J' = 2*tgx*(tgx)' = 2*tgx* |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | |
11 cze 09:52
AS: Poprawka:
| | t2 | |
J = ∫2**tdt = 2* |
| + C = tg2x + C |
| | 2 | |
11 cze 10:15
całki: dzięki za zainteresowanie i odp. na moje pytanie.
11 cze 11:09