jhk:

P
c = 2 * a
2 + 4 * ah = 90
8a + 4H = 48
mamy układ równań. sprubujmy z drugiego równania wyznaczyć H
mamy
2a
2 + 4aH = 90
H = 12 − 2a
i teraz podstawiamy 2 równanie do pierwszego.
2a
2 + 4a(12 − 2a) = 90
H = 12 − 2a
2a
2+ 48a − 8a
2 = 90
H = 12 − 2a
−6a
2 + 48a − 90 = 0 / dzielone na 6
H = 12 − 2a
−a
2 + 8a − 15 = 0
H = 12 − 2a
założenia jakie mamy
a>0 oraz H>0 ponieważ sa to długości więc muszą być większe od zera.
rozwiązujemy pierwsze równanie kwadratowe.
Δ = 64 − 60 = 4
√Δ = 2
a
1 =
−8+2−2 = 3
a
2 =
−8−2−2 = 5
obie wartości "a" są większe od zeraz czyli wygląda na to ze mamy dwie możliwości, trzeba
jeszcze tylko wyznaczyć wartości H −−−−−> H = 12 − 2a
H
1 = 12 − 2*3 = 6
H
2 = 12 − 2*5 = 2
czyli dwie możliwości wyszły nam takie.
albo a=3 i H = 6
lub
a = 5 i H = 2