Zbadaj przebieg zmienności x+e^-x
gucio: Zbadać przebieg zmienności funkcji:
f(x)=x+e−x
Rozumiem, że dziedziną funkcji są liczby rzeczywiste. Brak miejsc zerowych i punkt przecięcia
osi y w 1. Dobrze?
Nie wiem jak wyznaczyć granice z tej funkcji. Proszę o pomoc.
10 cze 19:47
Jack:
zeby sie upewnić że brak tu miejsc zerowych, policz ekstrema funkcji: pochodną, a potem jej
pierwiastki.
limx→−∞ f(x)=+∞ (ponieważ e−x szybciej ucieka do "+∞", niż x do "−∞")
limx→∞ f(x)=+∞(ponieważ e−x ucieka do 0, a x do "+∞')
10 cze 20:08
gucio: Nie wiem dlaczego e−x przy dodatniej nieskończoności ucieka do 0. Jest gdzieś strona z tymi
wszystkimi właściwościami lub wzorami?
Pochodna to 1−e−x
Przyrównuję do 0 w celu znalezienia ekstremów funkcji i uzyskuję e−x = 1
W jaki sposób mogę to dalej obliczyć?
10 cze 23:16
Jack:
Licząc pochodne powinieneś znać podstawowe własności funkcji wykładniczych. Domyślam się, że na
tej stronie znajdziesz potrzebne informacje. Twoje pytanie moze sugerować, że nie bardzo
orientujesz się z liczeniu granic, wiec może również o tym poczytaj.
Możesz wykorzystać różnowartościowość e−x i zauważyć, że e0=1
albo rozwiązać coś takiego:
e−x=1
e−x=e0
−x=0
x=0
11 cze 00:31